Старт дає не Москва

07.07.2005
Старт дає не Москва

Лондонська емблема виявилася у Сінгапурі найщасливішою. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора відбувся фініш довгої гонки п'яти міст-претендентів за право проводити у себе Олімпійські ігри 2012 року. 99 із 115 членів Міжнародного олімпійського комітету, які зібралися в Сінгапурі, спочатку вислухали пропозиції фіналістів. Париж представляв особисто президент Франції Жак Ширак, який відразу ж після виступу відбув до Шотландії на саміт «великої вісімки». Він запевнив делегатів: «Ви може покладатися на Францію, ви можете покладатися на французів, ви можете довіряти нам». Нью-Йорк виклав свою пропозицію під відому пісню Френка Сінатри «Нью-Йорк, Нью-Йорк» та відеокліп до неї, який зняв сам Стівен Спілберг. У відеокліпі про переваги Нью-Йорка говорять діючий президент Джордж Буш та попередній — Білл Клінтон. Москву презентував у відеокліпі президент Володимир Путін, який навіть говорив англійською мовою. Останніми виклали свої пропозиції Мадрид і Лондон. Рекламувати британську столицю приїздив прем'єр Тоні Блер, а значно довше затримався в Сінгапурі знаний «фахівець» із реклами Девід Бекхем.

      Переможця визначали в чотирьох турах голосування. У першому турі відпала Москва, у другому — Нью-Йорк, у третьому — Мадрид, а в четвертому зійшлися фіналісти — Париж і Лондон. Авторитет Ширака не допоміг. Президент МОК Жак Рогге оголосив, що право проводити Олімпіаду 2012 року виборов Лондон. Його слова викликали непогамований вибух радості у тисяч британців, які очікували на рішення МОК на Трафальгарській площі Лондона перед великими телеекранами. В Парижі панував пригнічений настрій...

      Бі-Бі-Сі у своєму першому коментарі зазначає, що оглядачі назвали цю «передвиборчу кампанію» найгострішою в історії олімпійського руху. Ще ніколи за право проводити Олімпіаду не змагалися настільки представницькі та рівні кандидати, кожен із яких, за словами пана Рогге, міг би провести «чудові Ігри».

      З п'ятірки претендентів відверто слабшою була Москва. Букмекери відразу ж визначили столицю Росії аутсайдером. МОК розкритикував Москву за брак конкретного планування та відсутність інформації, яка необхідна для оцінки проекту.