Щоб у ліс вогонь не проліз

18.06.2005

      На базі Черкаського обласного управління лісового господарства пройшли спільні навчання пожежних підрозділів самих лісівників та Головного управління МінНС у Черкаській області. У 104 кварталі Черкаського лісомисливського господарства, неподалік села Геронимівка, народу було продемонстровано вміння гасити лісові пожежі та надавати першу допомогу потерпілим. Вогнеборці працювали злагоджено й швидко, показавши повну готовність до лісових пожеж, яких в Україні цьогоріч зафіксовано вже більше 800.

      «У наших пожежних підрозділах трудяться фахівці, які мають стаж роботи від 10 до 15 років, отож навичок рятувати ліс від вогню їм не бракує. Вважаю, що самі навчання пройшли на належному рівні. І наші пожежники, і рятувальники МінНС діяли фахово. «Ця робота у нас з ними відлагоджена давно», — розповідає «Україні молодій» начальник Черкаського обласного управління лісового господарства Анатолій Карпук.

      За словами Анатолія Івановича, боляче дивитися, коли вогонь знищує зелені насадження, вирощені не одним поколінням лісівників. Прикро, що більше 90 відсотків пожеж у лісах Черкащини виникає з вини людини. Особливо високий ступінь пожежної безпеки зберігається у лісових масивах Черкаського, Чигиринського, Золотоніського лісгоспів. Хоча від цього не застраховані й інші. Адже всюди люди йдуть до лісу, і кинутий ними недопалок здатний наробити великої біди.

      «Лісовий фонд Черкащини нараховує нині 345 тисяч гектарів і постійним завданням для обласного управління лісового господарства, — каже пан Анатолій, — є збереження його від вогню: на протипожежний стан лісгоспи витрачають щороку 450 тисяч гривень». Для черкаських лісівників важливо не лише посадити новий ліс, а щороку це більше 1000 гектарів, а й зберегти від загоряння усі наявні лісові масиви. Тому у шести лісгоспах, на території яких переважають хвойні ліси, тут створені лісові пожежні станції, оснащені 24 автомобілями та тракторами. А те, що такі станції знаходяться близько до лісових масивів, дозволяє своєчасно виявити пожежу у лісі та приступити до її гасіння. У 95 відсотках випадків з вогнем у лісі справляються пожежні підрозділи самих лісівників.

      «Лісівники Черкащини ніколи не пасли задніх. Останні 10 років вони працюють досить потужно. І ці навчання ще раз підкреслили те, що черкащани попереду інших областей. Я задоволений результатами цих навчань. Вважаю, що така співпраця лісівників та підрозділів МінНС, котра склалася в Черкаській області, є зразком того, що треба робити, аби не допустити надзвичайних ситуацій у лісі», — переконаний Микола Ведмідь, заступник голови Держкомлісгоспу України, який брав участь у навчаннях.

Людмила НІКІТЕНКО.

Черкаська область.

Триває боротьба з вогнем за ліс.

Фото автора.