Черешня стала яблуком...

18.06.2005

      Марш протесту здійснили мешканці села Шелюги Якимівського району. Більш як шістдесят учасників акції долали 20-кілометрову відстань до райцентру не манівцями, а автомагістраллю «Харків—Сімферополь». Відтак на три з лишком години була перекрита дорога на Крим (і з нього). Водії кількасот автобусів, легковиків і вантажівок ладні були вдатися до крайнощів, тільки б прорватися крізь «редути», тому між ними і протестувальниками весь час перебували, про всяк випадок, співробітники дорожньо-патрульної служби.

      У такий спосіб зазвичай стримані селяни вирішили привернути увагу місцевої влади до своїх проблем. Ідеться не лише про банальну невиплату заробітної плати сільгоспкооперативом ім. Мічуріна; проблематично одержати людям не тільки зароблене, а й державний акт на свою ділянку землі — тим, хто, розбивши глечика інтересів з підприємством-боржником, вирішив добровільно позбутися «статусу» мічурінця.

       Надія зажевріла з приходом нової влади: одне з перших розпоряджень «помаранчевого» голови Якимівської райдержадміністрації Володимира Уманського — про невідкладну видачу людям отих самих актів. Нонсенс: передбачену чинним законодавством України процедуру на периферії доводиться «підштовхувати» місцевими циркулярами. Колізію доповнив директор сільгоспкооперативу Володимир Савченко. За його позовом місцевий суд Якимівського району вирішив призупинити дію розпорядження голови РДА пана Уманського від 30 березня щодо видачі пайовикам державних актів права власності на землю. Непередбачувана вітчизняна Феміда у такий спосіб, кажуть селяни, уможливила привласнення їхнього спільного урожаю Савченком-орендарем: яблуком розбрату став розпайований сад, у якому пік збирання черешні. За тиждень-півтора Савченко, зібравши весь урожай ягід, радий буде власноруч рознести по хатах оті акти, прогнозують шелюгівці.

      Разом із районним головою Володимиром Уманським, до якого у пайовиків претензій, ясна річ, не було, до протестувальників приїхав із Запоріжжя заступник голови облдержадміністрації Валерій Буцанов. Йому і вдалося знайти оптимальний варіант розв'язання конфліктної ситуації, який влаштовував усі сторони (за винятком хіба що керівника сільгосппідприємства): райдержадміністрація оскаржує судове рішення досить сумнівної, як це не дивно звучить, легітимності. А допоки якимівська Феміда вивчатиме чинне законодавство України, пайовики матимуть право на збір черешні у мічурінському саду. Для цього вони відразу ж і заквапилися з райцентру до рідних Шелюг. А транспорт після вимушеного відпочинку на узбіччі нарешті зачмихав від місця селянського «бунту».