Головне — не відлякати інвестора

18.06.2005
Головне — не відлякати інвестора

З любов'ю до приватної власностi: Прем'єр, спiкер i Президент позавчора пiдписали меморандум, який має заспокоїти тих, хто боїться реприватизацiї. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Від позавчора комбінат «Криворіжсталь» знову перебуває у власності держави. «ІНГ Банк», який тримав 93,02 відсотка акцій металургійного гіганта, нарешті вивів їх з рахунку консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз» і передав Фонду державного майна. Відтак панове Пінчук і Ахметов позбулися своєї великої гордості. Єдине, що їм залишається, — це оскаржувати рішення судів, які визнали приватизацію «Криворіжсталі» незаконною.

      І такі апеляції вже є. 15 червня, за день до переходу 93,02 відсотка акцій «Криворіжсталі» у державну власність, «ІМС» подав касаційну скаргу на рішення київського Господарського суду і ухвалу Апеляційного господарського суду, які визнали приватизацію незаконною. Окрім того, адвокати спільного дітища Пінчука та Ахметова подали скаргу до Європейського суду з прав людини. У своєму інформаційному повідомленні консорціум «ІМС» «погрожує», що збирається всіма правовими засобами довести законність приватизації «Криворіжсталі» минулого року.

      Утім каравану — йти. Кабмін сприймає повернення «Криворіжсталі» у державну власність як довершений факт і вже готується оголосити вимоги до нового конкурсу. Ще на позавчорашньому засіданні Кабінет Міністрів мав затвердити процедуру нової приватизації криворізького комбінату. Однак це питання довелося перенести. Бо, пояснила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, уряд хоче прискіпливо опрацювати всі деталі: «Те, що сьогодні (у четвер. — Авт.) не розглядали, пов’язано з тим, що дуже ретельно готується цей документ, щоб він ніде, у жодній складовій не суперечив, не дай Боже, чинним законам й будь-яким іншим нормативним документам».

      Юлія Володимирівна повідомила, що справжня ціна «Криворіжсталі» з’ясується на новому конкурсі: «Вартість цього підприємства буде визначена виключно відкритим аукціоном. І це буде дуже важлива цифра, тому що можна буде дати оцінку того, як взагалі пройшла приватизація». (При цьому експерти називають реальною ціну від 2 до 5 мільярдів доларів, яка в кілька разів покриє гроші, заплачені при Кучмі Пінчуком та Ахметовим. Пані Тимошенко висловила переконання, що наступний продаж «Криворіжсталі», можливо, буде «першою приватизацією в Україні, яка пройде на засадах реального аукціону, з прозорим проведенням усіх процедур».

      А як же пп. Пінчук та Ахметов? Вони отримають шанс заново придбати «Криворіжсталь». Але тільки на відкритому конкурсі і без жодної «фори», зокрема можливості доплатити за підприємство. «Ті власники, які вже не власники, які незаконно придбали «Криворіжсталь», зможуть брати участь. Якщо вони дадуть найкращу ціну, вони зможуть цей конкурс виграти, але жодних особливих преференцій для цих власників не буде», — зазначила, за повідомленням «Української правди», Юлія Тимошенко на вчорашній прес-конференції після виступу на «міні-давоському» економічному форумі.

      Прикметно, що перехід 93,02 відсотка акцій «Криворіжсталі» у держвласність збігся в часі з підписанням у Маріїнському палаці Меморандуму «Про гарантії прав власності та забезпечення законності при їх реалізації». Цей документ у присутності Президента Віктора Ющенка підписали позавчора керівники двох гілок влади: Юлія Тимошенко — від уряду та Володимир Литвин —  від Верховної Ради. Свою «візу» як головний натхненник меморандуму поставив і Ющенко.

      Вище керівництво держави назвало підписання документа знаковою подією. «Для уряду цим документом, нашим спільним рішенням закінчилася епоха кримінальної, тіньової, непрозорої приватизації в Україні», — тішилася після підписання Прем`єр-міністр Тимошенко. Віктор Ющенко, за повідомленням УНІАН сказав, що «тим самим ми хочемо сказати, що для української влади є святим право власності чи то на землю, чи то на квартиру, чи то на будь-який об'єкт приватизації» і, на горе всіляким пінчукам, додав: «Якщо воно відбулося в рамках чинного законодавства».

      Верховна Рада та Кабмін, підписавши меморандум, зокрема, засвідчили готовність «забезпечувати повсюдну, безумовну і таку, що грунтується на законі, реалізацію права власності людьми», «гарантувати права власника і стабільність режиму власності, що є запорукою динамічного розвитку економіки і формування громадянського суспільства», «забезпечити дієвий контроль за процесом приватизації, здійснювати цей процес ефективно, прозоро».

      У меморандумі є пункт, який визначає базис, на основі якого котресь підприємство можуть повернути у держвласність: «створити умови для відновлення прав власності виключно в межах Конституції і законів України та за рішенням суду в разі встановлення порушень закону в процесі приватизації». Відтак, твердять підписанти, меморандум дає чіткий сигнал: в Україні нема реприватизації, а всі суперечки розв’язуватимуться легітимно, через суди. Це важливо для потенційних інвесторів, які саме зібралися в Києві і стежать за ліберальністю економіки в новій Україні через збільшувальне скло.

      А шоу має тривати вже по-інакшому. Українська влада готується показати новий приклад приватизації — прозорої та чесної. Окрім «Криворіжсталі», яка через кілька місяців знову піде з-під молотка, заанонсовано ще кілька підприємств, які буде виставлено на продаж у приватні руки. Їх під час виступу на «міні-Давосі» назвав Президент Віктор Ющенко. «У бажанні покращити інвестиційний клімат, ми готові запропонувати список підприємств, який незабаром буде відкритий для інвесторів, — розповів Віктор Андрійович. — Це «Укртелеком», Одеський припортовий завод, харківський «Турбоатом», Миколаївське виробниче об'єднання «Зоря», сіверськодонецький «Азот», «Луганськтепловоз» та інші».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>