Міліція за контрактом

16.06.2005
Міліція за контрактом

Що там пишуть у контрактi? (iз сайту МВС.)

      Ідеться, про так званий «Соціально-професійний контракт співробітника органів внутрішніх справ», нещодавно презентований громадськості під час «круглого столу» керівництва МВС із представниками провідних фінансово-банківських та страхових установ. Назва проекту, звісно, умовна, мета — можливе кредитування соціальних програм для працівників міліції.

      За словами заступника міністра внутрішніх справ Олександра Фокіна, йдеться, насамперед, про житлове та фінансове забезпечення пересічних працівників міліції, життєві перспективи їхніх дітей тощо. Адже добре відомо: існуюча система взаємовідносин між міліціонером та державою, якій він служить, не передбачає чітких зобов'язань сторін, тим більше — відповідальності за їх недотримання. Як наслідок, зазначає пан Фокін, «працівник, відслуживши чесно 20 років, іде на пенсію голим-босим». Або навпаки — відслуживши декілька років, отримує службове житло і при першій-ліпшій нагоді звільняється з органів внутрішніх справ.

      Щоб уникнути цього, Міністерство ініціювало встановлення чітких «правил гри» у цій сфері. Тобто фактично держава укладатиме з правоохоронцями контракт. Планується, що термін його чинності охоплюватиме 20 років і передбачатиме, щонайменше, три складові: створення банку службового житла МВС, можливість отримання накопичувального страхування співробітниками міліції, гарантування їхнім дітям місць державної форми навчання в системі утворення МВС.

      Зокрема, при підписанні такого соціально-професійного контракту міліціонери зможуть одержати службове житло, кошти за яке буде виплачувати міністерство. Водночас, якщо співробітник міліції звільниться, прослуживши більше 10 років, то він зможе викупити у банку ту частину житла, за яку не доплатила держава. Словом, усе по-чесному. Зрозуміло, що служба менше десяти років (незначний термін) не вітається. Так само ніяких соціальних гарантій держава не несе, якщо співробітник міліції скоїть злочин чи правопорушення, несумісне зі статусом правоохоронця. В цьому разі гарантії втрачають чинність і  контракт розривається автоматично, повідомляє Департамент зв'язків з громадськістю МВС.

      Ініціатива міліцейського відомства цікава ще й тим, що за таких контрактних умов міліціонерам буде економічно невигідно порушувати закон i це сприятиме боротьбі з корупцією в погонах. Житло міліціонер гарантовано отримуватиме відразу ж після підписання контракту. А поставити власний автограф у цій угоді кожен новачок зможе вже через перші 18 місяців його сумлінної служби. Через 20 років службове житло стане приватним. Підписати контракт зможуть не лише новачки, а й ті, хто служить нині. Теж через відпрацювання «своїх» 18 місяців. Для тих, у кого власне житло вже є, працюватимуть інші соціальні гарантії (страхування, освіта для дітей), можна буде також поліпшити свої житлові умови за допомогою Банку службового житла.

      Інша ідея МВС — запровадити систему накопичувальних страхових полісів для міліціонера, коли за умов бездоганної служби працівник при виході на пенсію зможе отримати від 18 до 120 тисяч євро в залежності від ступеня ризику професійної діяльності та рівня просування по службі. Позитивний ефект матиме й гарантоване безкоштовне навчання у вузах дітей правоохоронців. 

      Але всі ці блага поки що лише на рівні дискусії, адже все впирається в гроші. I хоча керівництво МВС домовилося з представниками банківських та страхових структур створити спільну робочу групу, яка має зробити відповідні експертні оцінки проекту і запропонувати механізми його реалізації, зрозуміло, що це справа часу. Саме тому міністр внутрішніх справ Юрій Луценко збирається вирішувати питання соціально-правових відносин між пересічним міліціонером і державою хоча й негайно, але поетапно.

      Першочергове питання — нині в черзі на отримання службової квартири перебуває 18 тисяч сімей працівників міліції (5 тисяч із них — понад 10 років!). I за рахунок бюджету цей «завал» попередніх років не розгребти. Пропозиція міністра —  відпрацювати механізми співпраці МВС із недержавними фінансовими структурами саме на реалізації «короткої програми» із забезпечення житлом цих 5 тисяч міліціонерів. За  словами Луценка, сьогодні в системі МВС нараховується близько 75 «довгобудів». Добудовувати i здавати під ключ житло міліціонерам планують не без допомоги комерсантів та банкірів.

      Та й самі можливі спонсори «соціально-професійного контракту» нібито зацікавлені у безперебійному функціонуванні цього механізму довгострокового вирішення соціальних проблем працівників міліції. Не з добрих меценатських почуттів, звісно, а, мабуть, щоб не платити хабарів людям у погонах. А тут усе по-іншому: законно i взаємовигідно. Найближчим часом проект буде опрацьовано більш широким колом фахівців та громадськості, він отримає конкретні строки законодавчого, організаційного і фінансового забезпечення. Все під грифом «терміново», адже всі розуміють, що контракт — це і підвищення якості відбору кандидатів на службу в міліції, і зменшення плинності кадрів, i викорінення проявів корупції, i підвищення престижності та привабливості міліцейської професії.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>