Замах на президента не вдався,

16.06.2005
Замах на президента не вдався,

Актор і письменник Шон Пенн.

      Акторам  не звикати перевтілюватися у письменників чи журналістів (як, зрештою, і в лікарів, шахтарів, кухарів, двірників тощо). Але одна справа — зіграти роль якогось репортера-писаки, і зовсім інша — стати ним насправді, коли репортажі чи книжки за тебе вже не «пишуть» сценаристи, а оцінювати кінцевий результат будуть уже не прихильники-кіномани, а прискіпливі читачі. Однак Шона Пенна такі труднощі анітрохи не лякають. Чудовий актор, він і в своєму новому амплуа планує бути одним із найкращих. А нове амплуа першого чоловіка Мадонни (чи не в неї, бува, Шон набрався письменницького таланту?) — справді журналіст і письменник.

      Минулого тижня відомий своїми ліберальними поглядами й політично активною позицією кіноактор приїхав до Ірану як кореспондент газети «Сан-Франциско кронікл», щоб написати репортаж про країну напередодні президентських виборів. Причому візу 44-річному Шонові дали одразу й без проблем, незважаючи на те, що відносини між Тегераном і Вашингтоном були перервані ще у 1979 році. Чи не тому, що Пенн завжди відзначався нелюбов'ю до політики американської влади стосовно країн третього світу? До речі, недавно актор завершив роботу над фільмом «Убивство Річарда Ніксона», де зіграв чоловіка, який у середині 1970-х намагався вбити тодішнього президента США. Але насправді причина толерантного ставлення іранців до голлівудської зірки, звісно, не лише в цьому. Просто Пенн в Ірані як журналіст уже не вперше, і встиг заслужити в цій країні добру славу.

      Цього ж разу актор не тільки строчитиме замітки у «Сан-Франциско кронікл», а й збиратиме матеріал для повісті, яку планує написати про вже близький і знайомий йому Іран. Днями Шон відвідав Музей кінематографії у столиці країни Тегерані, де зустрівся з діячами культури й мистецтва Ірану. Колеги пообіцяли всіляко сприяти американському другу, а Пенн у свою чергу висловив сподівання, що «настане день, коли до Ірану приїздитимуть тисячі туристів, які захоплюватимуться чудовою культурою мешканців цієї стародавньої землі». Очевидно, саме цьому покликана посприяти майбутня Шонова книжка.