Повна панама голів

14.06.2005

Якщо великі успіхи до головної команди нашої країни тільки-но починають приходити, то молода зміна вже не раз світилася, та ще й як, на світових форумах різного рівня. У 2000-му українська «молодіжка» (U-20) під орудою Анатолія Крощенка взяла «срібло» чемпіонату Європи, а за рік на світовій першості, де на визначальних ролях були Руденко, Лисицький, Белік, поступилася ровесникам із Парагваю в 1/8 фіналу. Нинішній візит команди Олексія Михайличенка в Голландію, де зараз у фіналі ЧС-2005 змагаються 24 кращі збірні, відбувся завдяки четвертому місцю, яке наші юнаки посіли у Швейцарії на континентальному турнірі. Колектив, котрий тоді очолював Павло Яковенко, поступився у півфіналі іспанцям у серії пенальті.

      Гравці нинішнього призову збірної 20-річних здебiльшого пройшли школу академічної групи Яковенка. Алієв, Яценко, Мілевський уже пробували свої сили у першій команді київського «Динамо». З одинадцяти футболістів, що вийшли у стартовому складі на дебютний поєдинок «мундіалю» в Утрехті, аж восьмеро представляють багаторазового чемпіона України. Причому саме ці футболісти виходили на поле у відбірковому матчі чемпіонату Європи (U-21) проти збірної Казахстану. Фещук непогано виступає у першолігових «Карпатах», Аржанов — на заміні у Запоріжжі, а Самборський вийшов із харківським «Арсеналом» до вищої ліги. Однак завдання президента ФФУ Григорія Суркіса для 20-річних співвітчизників — вийти до фіналу — виглядає дещо завищеним, адже особливих приводів для такого оптимістичного прогнозу українська молодь на надавала.

      Свій виступ у Країні Тюльпанів українці почали з «розминки» на команді Панами, яка є відвертим аутсайдером групи В. Теплолюбним латиноамериканцям було холодно під прохолодним голландським дощем, так що більшість із них посеред європейського літа вийшла грати... у рукавичках. «Синьо-жовті» відразу захопили ініціативу й поступово стали розхитувати оборону суперника. Хоча перший гострий момент виник біля воріт нашого Леоніда Мусіна — після розіграшу кутового. Але двометровий голкіпер із «Динамо» зреагував на постріл iз-за меж штрафного. Надалі наші хлопці взяли себе в руки й упродовж десяти хвилин вирішили долю матчу.

      Колишній білорус Артем Мілевський, котрий часом просто знущався з панамського захисту, після слаломного проходу був збитий у межах карного майданчика. Олександр Алієв, віднесений сайтом ФІФА до десятки найперспективніших футболістів Європи, впевнено пробив із «точки» в кут. За дві хвилини комбінацію, почату на лівому фланзі Ситником, ефектним пасом врозріз продовжив Мілевський, і той самий Алієв не залишив Кальдерону шансів — 2:0. А далі наші допомогли відзначитися й суперникам. Одна з рідкісних вилазок панамців на нашу половину поля завершилася навісом із флангу, і Володимир Аржанов сам не помітив, як м'яч знайшов його ногу та проскочив у сітку. До речі, так само після флангової подачі пропустили українці гол і в недавньому матчі з Казахстаном. Але незабаром знову Мілевський вивів на побачення з воротарем львів'янина Фещука, і той довів перевагу нашої команди до доволі комфортної — 3:1.

      Українці й у другому таймі грали активно, багато комбінували, проте на останній стадії чомусь ніяк не могли розібратися, що і як робити. Алієв, здавалося, вже переграв воротаря, але пробив у захисника на лінії воріт, хоча міг і віддати пас. Так само не спромігся реалізувати вихід сам на сам і Мілевський — суботнього вечора в нього більше виходило виконувати функції розпасовщика. На заміну Михайличенко випустив Сергія Рожка з «Таврії», динамівця Олега Герасим'юка та Андрія Прошина з підмосковних «Хімок» — нинішнього клубу Павла Яковенка. Голів глядачі більше так і не дочекалися, хоча й так були задоволені. А повболівати за нашу збірну приїхали фанати з кількох навколишніх країн.

      Наступний матч українці проведуть сьогодні проти китайців, які сенсаційно на останній хвилині доданого часу вирвали перемогу в турків — віце-чемпіонів Європи.

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2005. Фінальна частина. Перший тур групових турнірів

Група В

Україна — Панама — 3:1

      11 червня. Утрехт. 2 500 глядачів

      Суддя — Аль Гамді (Саудівська Аравія)

      Україна: Мусін, Самборський, Яценко, Допілка, Кіцута, Аржанов, Воробей (Герасим'юк, 59), Ситник (Рожок, 80), Алієв, Мілевський, Фещук (Прошин, 66)

      Голи: Алієв, 20 (пен.), 22; Фещук, 31 — Аржанов, 26 (у свої ворота)

      Попередження: Ситник, 15; Яценко, 50; Аржанов, 71 — Венегас, 14; Кальдерон, 19; Вега, 44; Торрес, 46.  

Китай — Туреччина — 2:1

Група А:

Голландія — Японія — 2:1, Австралія — Бенін — 1:1

Група С:

Чилі — Гондурас — 7:0, Іспанія — Марокко — 3:1

Група D:

Німеччина — Єгипет — 2:0, США — Аргентина — 1:0.

      ПІСЛЯМОВА

      Головний тренер молодих українців Олексій Михайличенко заборонив своїм підопічним давати інтерв'ю протягом усього турніру. Чесно кажучи, така «дикість» при намаганні України прийняти у себе чемпіонат Європи-2012 вражає. Проте сам Миха дозволив собі виступити з коментарем: «На початку матчу на грі наших футболістів позначилася нервозність, що є природним для дебюту в такому відповідальному турнірі. На щастя, хлопці приборкали емоції, але мене турбує той факт, що ми змарнували багато моментів для взяття воріт суперника.

      Наша збірна формувалася на базі одного клубу ще чотири роки тому, і, безумовно, це допомагає мені в роботі з командою».