Сніг у червні

14.06.2005
Сніг у червні

Ну що, рідна, попливли? (УМінНС у Дніпропетровській обл.)

      Міста та села шести областей України постраждали в ніч iз неділі на понеділок через сильний вітер та зливи. Загалом у Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Херсонській та Черкаській областях було знеструмлено 77 населених пунктів. Попередньої ночі така ж доля спіткала Сумщину, Харківщину та Полтавщину: там без світла залишилися 43 села та містечка.

      Негода ніяк не залишить у спокої Захід країни. На Закарпатті, приміром, навіть сніг ішов! Через це 12 червня рятувальникам довелося розшукувати туристів з бази відпочинку «Заросляк», що у Ворохті. Двоє гостей із Німеччини вирушили прогулятися на велосипедах до селища Ясіня Рахівського району. Одначе погода різко погіршилася — туман, дощ із снігом — і велосипедисти збилися з маршруту. Через декілька годин наляканих німців було знайдено. Така ж пригода сталася і з трьома «скелелазами» з тієї ж бази «Заросляк» під час прогулянки на Говерлу. Через снігову заметіль вони заблукали. Майже опівночі мандрівників було знайдено та відвезено на турбазу.

      А біля Чернівців співробітникам МінНС довелося рятувати відпочивальників від паводку. Там на річці Прут водяна стихія взяла в полон двох дорослих і двох дітей. Як повідомив УНІАН співробітник Управління МінНС у Чернівецькій області Олексій Смирнов, усі вони стояли на маленькому острівці, а тим часом швидко прибувала вода, до того ж течія була  дуже стрімкою, тож добратися до «великої землі» люди самотужки не могли. Рятувальники на трьох  човнах дісталися острівця, який уже наполовину був у воді, і переправили переляканих людей до берега.

      Щось страшне минулої суботи коїлося і в Дніпропетровську: дощ лив як із відра, з неба падали здоровенні градини (завбільшки з куряче яйце), а люди квапилися сховатися від стихії самі та вберегти свої авто. Усього за півтори години буревій, що пройшовся містом, залив вулиці, повалив дерева, «пом'яв» машини, побив шибки в будинках та затопив підвали і напівпідвали, а один із співробітників МінНС досі тримає в холодильнику «льодяника» діаметром 5 сантиметрів, який цілком міг залишити в чиїйсь голові чималу дірку (слава Богу, не залишив).

      Як розповіли «УМ» у прес-службі  обласного управління МінНС, унаслідок зливи були підтоплені кілька будинків на вулиці Мандриківській, школа № 84, ресторан і торговий комплекс. За словами начальника сектора взаємодії зі ЗМІ Дніпропетровського управління МінНС Сергія Кузьміна, протягом 2 годин на 4 міських перехрестях вода заважала рухатись машинам — переїхати на той бік могли тільки відчайдухи. Коли вода трохи зійшла, рух відновився.  Крім того, дерева, звалені буревієм, захарастили трамвайні шляхи та обірвали дроти на тролейбусних лініях, заблокувавши  таким чином рух електротранспорту на п'ятьох маршрутах. На щастя, ніхто з городян не постраждав, принаймні таких повідомлень до рятувальників не надходило.

      Але найбільше постраждало від погодних катаклізмів не населення обласного центру, а невеличке селище Юр'ївка, на яке фронт негоди навалився близько 11-ї вечора. Вітер позривав покрівлі з аптеки, школи, кафе, лікарень, дитсадків, агропідприємств та 23 приватних будинків. Град вибив майже всі шибки в селищних будинках. Льодові уламки побили 20 гектарів сільськогосподарських угідь.

      Збитки, завдані буревієм та зливою у Дніпропетровській області, ще не підраховані. Енергопостачання в населених пунктах уже відновлено, проїжджі частини очищені від дерев, але  покрівлі на багатьох будівлях ще не відновлені.

      Досі галичани долають наслідки сильної зливи, що пройшла ще в ніч із четверга на п'ятницю у Львівській області. Як повідомили «УМ» у прес-центрі обласного Главку МінНС, унаслідок сильних дощів у гірських районах (випало по 37 міліметрів опадів за 12 годин) вийшли із берегів річки Сколівського, Старосамбірського, Дрогобицького та Турківського районів. Так, на Сколівщині зруйновано більше чотирьохсот метрів доріг, на окремих ділянках відсутнє автомобільне сполучення, тож підвезти в окремі села продовольство можна лише дідівським способом — на коня. При цьому замулено водовідводні канали, пропускні труби та підмостові отвори, пошкоджено пішохідні містки, підтоплено 8 житлових будинків. А у Старосамбірському районі підтоплених садиб удвічі більше, рівень води тут сягав від 20 до 50 сантиметрів у долині. На автодорозі місцевого значення Лопушанка — Хомина пошкоджено залізобетонний міст (упали підмиті відкрилки). Півтора кілометри автодороги пошкоджено у Дрогобицькому районі. До відновних робіт залучено ремонтні бригади облавтодору та районні комунальні служби.

Наталія РОТАЙ,

Іван ЛЕОНОВ,

Ліна КУШНІР.

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

      14 червня на території України, за прогнозами синоптиків очікується мінлива хмарність, без опадів. Лише на півночі Лівобережжя, на Закарпатті та в Карпатах місцями пройдуть короткочасні дощі, грози. Температура вночі плюс 8—13, вдень — 20—25 градусів тепла. 15—16 червня на Лівобережжі короткочасні дощі, місцями грози; на решті території — без істотних опадів. Температура вночі 8—13 градусів тепла, вдень плюс 19—28. 17—18 червня очікуються короткочасні дощі, грози. 19—20 червня у східній половині, 22 червня в західних та місцями північних областях пройдуть дощі, грози; на решті території — без опадів. Температура вночі 19—20 червня 8—14 градусів, 21—22 червня плюс 12—17; удень 23—28 тепла, на півдні місцями плюс 30—32.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>