Уряд забирає «Криворіжсталь»

14.06.2005
Уряд забирає «Криворіжсталь»

У криворiзьких сталеварiв — темне майбутнє. (УНІАН.)

      Рішення уряду у сфері приватизації останніми днями накочуються вал за валом і чимдалі звучать, як ляпас. Кому і за що — це окреме питання. Засідання Кабінету Міністрів минулої суботи ознаменувалося переходом і цих галузевих проблем під особисту опіку Юлії Тимошенко.

      Питання було поставлено руба: потрібно, як зазначила Прем'єр, розробити концептуальні підходи до проведення приватизації державного майна у 2005-2006 роках. На думку глави уряду, тут можливі дві позиції: або держава продає лише збиткові підприємства, або здійснює серйозну програму приватизації з визначенням нормативних документів, які чітко регламентуватимуть діяльність кожної окремої сфери. «Уряд схиляється до того, що держава мусить управляти якнайбільшою кількістю об'єктів, але, я думаю, держава зробить ставку на залучення інвестицій, передбачивши укладання чітких угод», — зазначила Тимошенко.

      Звісно, на першому плані — питання «Криворіжсталі». На наступному засіданні Кабінету Міністрів, яке заплановане на 16 червня, уряд має намір остаточно визначитися із процедурою приватизації криворізького меткомбінату. Основний мотив, яким керується при цьому Кабмін, — те, що у 2004 році 93,2 відсотка акцiй «Криворіжсталі» було незаконно продано за 3,5 млрд. гривень.

      За підсумками засідання 11 червня уряд доручив Міністерству юстиції відповідно до закону про виконавче провадження забезпечити виконання рішення суду про повернення пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» у розмірі 93,02 відсотка у державну власність.

       За зверненням Фонду держмайна України до «ІНГ Банк Україна», який утримує згаданий пакет, реєстр «Криворіжсталі» має бути переданий до іншого банку. Поки що «ІНГ Банк» акції не віддає, мотивуючи це тим, що не отримував відповідного рішення суду.

      Віктор Пінчук і Рінат Ахметов не палають бажанням віддавати підприємство. Вони, як відомо, висловлювали готовність дійти за справедливістю до Європейського Суду. Але раніше, не виключено, справу розгляне Верховний Суд України. Крім того, в уряді ще з'ясовують, який саме пакет будуть виставляти на приватизацію повторно. Експерти передбачають, що новий конкурс відбудеться не скоро. Зокрема, керівник Інституту приватизації Олександр Рябченко стверджує, що кошти від повторного продажу «Криворіжсталі» навряд чи надійдуть до держбюджету в цьому році, — швидше за все, це станеться у першому кварталі наступного року (нагадаємо, Юлія Тимошенко вже назвала суму, яку планується виручити під час повторного конкурсу з продажу «Криворіжсталі», — 10—12 мільярдів гривень). З огляду на таку перспективу цілком слушним є рішення уряду направити на це підприємство аудиторську групу, яка проаналізує, з якою ефективністю для себе використовували його впродовж року п.п. Пінчук і Ахметов.

      А для зовнішньополітичних коментаторів центральною подією суботи стало інше рішення українського уряду — те, яким скасовано заборону на приватизацію стратегічних підприємств. (Нагадаємо, така заборона проіснувала три місяці.) Кошти від продажу цих об'єктів буде спрямовано до бюджету. Надходження за цією статтею доходів  мають становити понад мільярд доларів.

      Водночас зберігається інтрига навколо переліку приватизованих підприємств, стосовно яких може бути переглянуто питання власності. Як запевнила на недавній прес-конференції голова Фонду держмайна Валентина Семенюк, при цьому слід розрізняти порушення, які було допущено в перебігу власне приватизації, і порушення при виконанні інвестиційних зобов'язань. Утім, як запевнила Семенюк, розгляд цих справ відбуватиметься винятково через суд. За її словами, у ФДМУ є звернення щодо 194 таких приватизованих підприємств. Хоча Президент Віктор Ющенко наполягає на обмеженні переліку підприємств 30 об'єктами, а секретар Ради безпеки і оборони Петро Порошенко має намір найближчим часом скликати засідання з цього питання, пані Семенюк не перестає називати чергові факти, які збурюють громадську думку. Фонд держмайна, за повідомленням агентства «Інтерфакс», має намір повернути в державну власність акції таких підприємств, як «Укрінкран», «Світлофор» та «Чорноморський суднобудівний завод» (стосовно останнього товариш Валентини Семенюк по партії Олександр Мороз навіть виступив із заявою).

      Учора ж стало відомо, що 9 червня уряд скасував умови конкурсу від 24 лютого 2003 року з продажу Нікопольського феросплавного заводу, власником якого вважається Віктор Пінчук. Простіше кажучи, Тимошенко забирає в Пінчука ще один завод.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Пiд час робочої наради у Президента Вiктора Ющенка з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином i низкою лiдерiв фракцiй обговорювалися питання приватизацiї i полiпшення iнвестицiйного клiмату в державi. Про це журналiстам учора повiдомив керівник фракцiї «Наша Україна» Микола Мартиненко. За його словами, повідомляє прес-служба блоку, «Президент стурбований деякими процесами, якi вiдбуваються в державi». Мартиненко зазначив, що не може не викликати занепокоєння питання, що стосується полiпшення iнвестицiйного клiмату.

      Вiдповiдаючи на запитання, чи обговорювалося це питання на нарадi в контекстi реприватизацiї, лідер парламентських «нашоукраїнців» наголосив, що в Українi немає реприватизацiї, i такою є позицiя Віктора Ющенка, уряду та парламенту. За словами пана Мартиненка, iнвесторiв цiкавить, як розвиватиметься ситуацiя з деякими об'єктами, що були приватизованi останнiм часом i стосовно яких, зокрема, вiдбуваються судовi процеси. Мартиненко наголосив, що в парламентi зареєстрований законопроект про гарантiї майнових прав власникiв деяких пiдприємств, котрі були приватизованi в останнi роки. І «це питання, в якому треба ставити крапку на всiх рiвнях влади».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>