Ніжинські хижаки

07.06.2005
Ніжинські хижаки

Зброя, вилучена в розбійників. (Фото з оперативних зйомок.)

      «Мене збили з велосипеда, перетягли на інший бік вулиці і почали бити по голові кийками. Я втратив свідомість. З мене зняли куртку, забрали годинник і велосипед», — так описує 22-річний ніжинець Олександр Марченко свою зустріч із грабіжниками, котрі підстерегли його ввечері на темній вулиці неподалік від місцевого ринку.

      Справжню хижацьку зграю, що заробляла собі на «красиве життя» розбійними нападами на запізнілих перехожих у темних провулках, викрили й затримали ніжинські оперативники. Від звичайних вуличних грабіжників ця зграя відрізнялася тим, що майно у своїх жертв негідники відбирали, попередньо відлупцювавши нещасних саморобними битками.

 

Гоп-стоп по-ніжинськи

      Олександр Марченко того вечора приблизно о 22 годині повертався до матері від своєї дружини. Можна сказати, що жертві злочинців, котра потрапила у «засідку», певним чином пощастило — її забили не до смерті.

      — Їх було троє. Вони старалися мене бити по голові, щоб відразу відключився. Били дерев'яним та гумовим міліцейським кийками. Я не знаю, що було б, якби не прикинувся, неначе втратив свідомість. Може, і вбили б. Коли вони пішли, я повернувся до дружини.

      — Він був увесь заюшений кров'ю, голова розбита, просто страшно дивитися, — згадує Ірина Пінька. — Сказав, що хтось побив на вулиці. Я викликала «швидку допомогу». Його забрали до лікарні. Там йому наклали шви. Міліція прибула дуже швидко.

      Зустріч із нічними грабіжниками призвела до того, що хлопець провів три тижні на лікарняному ліжку, а потім ще певний час відновлював здоров'я вдома. Однак він був далеко не першою жертвою «нічних хижаків».

      Перша згадка про угруповання розбійників промайнула в міліцейських зведеннях ще наприкінці жовтня минулого року. Тоді вони побили 50-річного ніжинця та відібрали у нього куртку й велосипед. З тієї, першої, «справи» усталився і перелік здобичі (практично в усіх потерпілих розбійники відбирали верхній одяг, велосипеди, рідше — светри та взуття), і схема здійснення нападів.

      Як розповідає Володимир Косарєв, заступник начальника Ніжинського міськрайвідділу мiлiцiї, жертву, яка прямувала неосвітленою ділянкою нічної вулиці, раптово збивали з ніг або з велосипеда, лупцювали до нестями, намагаючись бити винятково по голові, після чого роздягали та «чистили» їй кишені. Забирали все більш-менш цінне.

Черкаський гастролер і його банда

      Уже достеменно відомо про 6 подібних нападів, однак невдовзі ця цифра може збільшитись. Найбільш вдалим для себе днем розбійники можуть вважати 6 березня нинішнього року. Тоді вони почергово вчинили побиття 40-річної жінки й 31-річного чоловіка, відібравши куртки та близько 300 гривень грошима в кожного. А найбільш невдалим — той день, коли наполегливі оперативно-розшукові заходи, здійснені працівниками Ніжинського міськрайвідділу міліції та колегами з обласного центру, принесли закономірний результат.

      Працівники міліції встановили, що організатором і лідером розбійницької групи був неодноразово судимий 42-річний «гастролер» із Черкащини, який останнім часом мешкав у Ніжині. Всі його попередні судимості також були пов'язані з насильницькими злочинами: двічі він відбував покарання за пограбування та ще раз — за хуліганство.

      Компанію йому склали 20-річні брати-близнюки, Юрій та Олександр, один із яких теж встиг побувати «на зоні», 19-річний ніжинець Володимир, а також 32-річний Віталій із села Червоні Партизани Носівського району. А «бойовими подругами» зловмисників стали 42-річна співмешканка розбійницького лідера та 22-річна місцева жителька.

      У затриманих вилучено чималу кількість речей, котрі належали потерпілим: на відміну від грошей та мобільних телефонів, які можна відразу реалізувати, швидко «прилаштувати» це майно вони не встигли, тим паче що деякі речі буквально були залиті кров'ю. Потрапили до рук правоохоронців і знаряддя злочину, стосовно яких уже проведено експертизу. Битки визнано холодною зброєю ударно-роздроблюючої дії. Триває розслідування діяльності «ніжинських хижаків» та доповнення чорного списку їхніх кримінальних «подвигів».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>