Хто захистить від сусіда з кувалдою?

07.06.2005
Хто захистить від сусіда з кувалдою?

У таких будинках в Черкасах масово перебудовуються квартири. (Фото автора.)

      У Черкасах справжнім лихом стало перепланування квартир у панельних будинках, коли під кувалду йдуть навіть несучі стіни. Його масштаби з кожним днем стають дедалі загрозливішими: час від часу то під однією багатоповерхівкою, то під іншою з'являються лантухи з будівельним сміттям, яке ще недавно було стінами, а зарадити цьому неможливо. Городяни будують собі на поверсі Європу, начхавши на елементарні норми безпеки. Мовляв, моя квартира — що хочу, те й роблю.

      А потурають їм у цьому ті, хто, здавалося б, мав стояти на сторожі, — ремонтно-експлуатаційні управління (РЕУ), які є власниками будинків, проектні організації та міська архітектура.

 

Сусіди розвалили все, що хотіли

      Кілька років тому сім'я черкащанина Віктора Ткаченка одержала в панельному десятиповерховому будинку по вулиці Героїв Дніпра квартиру. Про своє житло родина підполковника, в якій  двоє дітей, мріяла довгі роки, доки моталася по військових гарнізонах, змінивши 11 квартир. Віктор Степанович та Ольга Володимирівна думали, що нарешті матимуть власний куток, де почуватимуться затишно й комфортно.

      Торік усе змінилося: поверхом вище заселилися нові сусіди й розпочали капітальний ремонт, від якого у Ткаченків загули стіни. Віктор Степанович розповідає, що він піднявся до сусідів і побачив, як два дядьки луплять молотками по стіні у ванній кімнаті, прагнучи таким варварським способом її розвалити. Здивованому чоловікові вони пояснили, що на ремонтні роботи є дозвіл. Мовляв, нічого страшного, окрім знесення цієї стіни, що не є несучою, зробимо ще віконечко он у тій, котра відділяє прихожу від спальні.

      Робітники сказали неправду, тому що чотири дні підряд на стелю у квартирі Ткаченків постійно падали шматки стін і хиталися люстри. Причому в різних кімнатах. Занепокоєне подружжя телефонувало у міське РЕУ № 1, яке є власником будинку й має берегти своє добро, але ту перебудову так ніхто й не зупинив. У Черкаській міській інспекції архітектурного контролю, куди Ткаченки теж дзвонили, їм відповіли: «Навряд чи дозвіл на перепланування є, бо кілька років тому незаконною перебудовою на одному з нижніх поверхів того під'їзду інспекція вже займалася». Аби все з’ясувати, начальник інспекції Віталій Сирота знайшов власника квартири й повідомив Ткаченкам, що проект на перепланування, виготовлений ВАТ «Черкасицивільпроект», у нього таки є. Так що все цілком законно.

      І все-таки родина не здавалася й добилася того, що в квартирі побувала головний інженер РЕУ №1 Марія Бондаренко. Вона була вражена побаченим. Адже шабашники «попрацювали» на славу — в квартирі не було трьох стін, а у двох несучих, одна з яких розташована над великою аркою, де постійно проїжджають автомобілі, було зроблено прорізи по два метри завширшки, певно, для майбутніх дверей. Уся та перебудова велася без  будь-якого зміцнення, що є обов'язковим. Зазначимо, що від початку так званого перепланування пройшов тиждень, і відчай черкаської сім'ї, у якої над головами розвалювали стіни, був голосом волаючого у пустелі. Доки вони били на сполох, сусіди розвалили все, що хотіли. І на їх шляху працівники РЕУ № 1, зокрема майстер Василь Гончаренко, який є відповідальним за будинок по Героїв Дніпра, так і  не стали, демонструючи вражаючу байдужість та безпечність.

Аби майстри РЕУ мали совість, то таких проблем у жителів не виникало б

      У розпачі Ткаченки пішли в міську раду й вручили черкаському меру Анатолію Волошину листа, в якому описали все, що відбувалося. За розпорядженням міського голови в розваленій квартирі побував начальник міської інспекції архітектурного контролю Віталій Сирота, який пропрацював будівельником 25 років. Побачене він оцінив одним реченням: «Нічого хорошого  тут не бачу».

      «Найслабше місце в панельних багатоповерхівках — це стіна, яка відокремлює кухню від кімнати, там уже два прорізи є — це вхідні двері й двері на кухню. І ви даєте дозвіл на ще один проріз, тобто фактично знищуєте цю несучу стіну. Нікому не дозволяйте пробивати стіни у цьому місці! Ви заробляєте гроші, це ваше право,  але не чіпайте панельні будинки!» — обурювався Віталій Михайлович у розмові з Іриною Молодик, працівницею ВАТ «Черкасицивільпроект», яка і є автором проекту перепланування тієї злощасної квартири. Пані Ірина була щиро здивована тим, що стіни вибиті й не підсилені. За її словами, перш ніж розпочати перепланування господарі квартири мали зателефонувати їй. Але такого дзвінка не було. А як же їй контролювати хід робіт, коли її не повідомили.

      У Віталія Сироти, інспекція якого контролює тільки новобудови, а до якого черкащани за звичкою постійно звертаються із скаргами на подібні перепланування у вже давно зданих будинках, своє бачення проблеми. Він зазначає, що нікому б не дозволяв переплановувати квартири у панельних багатоповерхівках. Це по-перше. А по-друге, у Черкасах у кожному із семи РЕУ є майстри. У тому ж РЕУ №1 їх 9 осіб, й вони кілька разів за день могли, при бажанні, обійти такі проблемні квартири й подивитися, що насправді там ламають. Адже саме ці люди покликані слiдкувати за тим, що відбувається у будинках, котрі  підпорядковані РЕУ.  І саме РЕУ, в першу чергу, має відповідати за те, що діється в квартирах на їхній території.

      «Аби вони це робили на совість, то таких проблем у жителів міста не виникало», — переконаний пан Віталій.

На паперах все надійно й довговічно

      У Черкасах на перепланування квартир мають право кілька організацій, в тому числі й ВАТ «Черкасицивільпроект». Пані Молодик запевняла автора цих рядків, що переплановувати квартири в панельних багатоповерхівках можна — хоч усі на стояку. Мовляв, он у Москві так і роблять.

      «Правильно, у Москві роблять. Там не так давно на першому поверсі зробили басейн, то коли все завалилося, у ньому плавав і 5 поверх», — коментує «Україні молодій» її слова Віталій Сирота.

      Тим часом головний архітектор Черкас Василь Дмитренко повідомив, що не давав дозволу на перепланування квартири, про яку йдеться, а тільки підписав проектні пропозиції, які були розроблені «Черкасицивільпроектом», а це різні речі. Далі ці матеріали, за його словами, мав ще затверджувати міськвиконком. Вони пройшли експертизу Черкаської обласної служби державної інвестиційної експертизи «Укрінвестекспертиза», і є  висновок: «Проект визнано таким, що відповідає вимогам міцності, надійності та довговічності».

      «У кабінетах та на паперах все міцно, надійно й довговічно. А в житті? Шкода, що пан Дмитренко не знайшов часу поїхати в ту квартиру та подивитися, як воно насправді, — надійно чи ні», — трохи не плаче Ольга Володимирівна. На її думку,  підпис головного архітектора Черкас, хай і на проектних пропозиціях, для людини, котра починає перебудову, є авторитетним. А раз Дмитренко завізував, то, не розбираючись у паперових тонкощах, господар квартири починає сміливо виносити стіни, навіть не дочекавшись рішення міськвиконкому.

      «У проекті є дозвіл на проріз ще однієї стіни, але власники квартири думають відмовитися від такої задумки. А інший господар, з яким теж воюємо через подібну перебудову, ще й погрожує, каже, що нас шукатимуть у Кременчуцькому водосховищі. Чому головний архітектор Черкас Василь Дмитренко дає добро на такі перепланування?» — дивується головний інженер РЕУ № 1 Марія Бондаренко.

      Додамо, що у Черкаському міському управлінні архітектури немає даних про те, в якому будинку Черкас, на якому поверсі і яка квартира вже перепланована. Не володіють такою статистикою й проектанти «Черкасицивільпроекту» та фахівці Укрінвестекспертизи. Отож кожен мешканець панельної багатоповерхівки в Черкасах може будь -коли опинитися на місці родини підполковника. І захистити черкащан від необмежених архітектурних фантазій людини з олівцем, виходить, немає кому. Ольга та Віктор Ткаченки кажуть, що міський голова Анатолій Волошин обіцяв їм посприяти з проведенням технічної експертизи перепланованого під'їзду по вул. Героїв Дніпра, 81, але це так і залишилося обіцянкою.

Приватні перепланування зі штампом «Черкасицивільпроекту»

      До речі, за цим фактом своє службове розслідування було проведене  у ВАТ «Черкасицивільпроект». Як повідомив голова правління цього відкритого акціонерного товариства В.Щербак, проект перепланування квартири, про яку ми розповіли, у приватному порядку й на прохання заступника головного архітектора Черкас В.Чернухи, виконувала головний спеціаліст І.Молодик. І хоча креслення виконане професійно, стверджує пан Щербак, але Молодик не мала права його виконувати та ще й  видавати під штампом інституту. Вона перевищила свої службові обов'язки, і їй оголошено догану(?).

      За словами голови правління ВАТ «Черкасицивільпроект», при розгляді заяв громадян на перепланування квартир потрібно заборонити влаштування прорізів у внутрішніх несучих стінах панельних будинків, об'єднувати квартири по вертикалі, збільшувати площу санвузлів та ванних кімнат, об'єднувати лоджії з житловими кімнатами, що, до слова, й було зроблено у квартирі, про яку йдеться. Доцільним, на думку пана Щербака,  було б на сесії Черкаської міської ради розглянути правовий документ, яким би  регламентувати порядок перепланування житлових будинків та організувати в Черкасах обстеження панельних будинків, аби взяти на облік квартири, у яких велися такі перепланування. Саме ВАТ «Черкасицивільпроект» такою інформацією не володіє.

      Свою перевірку провела й обласна черкаська прокуратура. Як повідомив начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави С.Катернога, «підстав для втручання органів прокуратури немає». Коротко і ясно. А тим часом у квартирах, які розмiщуються над тією, в якій зроблено перебудову, поповзли тріщини. Запитання просте: які підстави потрібні  прокуратурі Черкаської області, аби втрутитися й поцікавитися, що змушує посадовців Черкас нехтувати безпекою городян й видавати дозволи на сумнівні перепланування квартир у... панельних багатоповерхівках? Хто захистить черкащан від сусіда з кувалдою?