Кращi «хулігани» Європи

07.06.2005
Кращi «хулігани» Європи

(Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Чергові спарені тури відбіркового турніру світової першості підготували підопічним Блохіна побачення з відвертим аутсайдером групи й чинними чемпіонами континенту. Минулої суботи наша збірна першу частину свого завдання виконала на «відмінно». «Синьо-жовті» не піддалися «вірменському синдрому» й здобули п'яту поспіль перемогу в офіційних матчах, не пропустивши за цей період жодного м'яча у свої ворота! Обидва показники є рекордами національної команди за 13 років її існування.

 

Дійові особи й антураж

      Тренерський штаб збірної зміг залучити до повноцінної підготовки перед матчем із Казахстаном усіх викликаних до Кончі-Заспи футболістів, окрім Свідерського й Шелаєва. Хавбек «Дніпра» у вихідні ще проходив дослідження у клініці відомого хірурга Лінька, а захисник «Сатурна», як виявилося, не зможе відновитися й до зустрічі з греками. Тому місце на правому фланзі оборони тренери спочатку віддали досвідченому Радченку. У центрі звично виглядали Русол і Єзерський, зліва — Несмачний. Рівень суперника дозволив Блохіну виставити лише одного опорного півзахисника — Тимощука, а Ротань, Воробей (зліва) і Гусєв (справа) більше були орієнтовані на атаки. Позиції Шевченка й Вороніна в «основі» сумніву майже не підлягали. А щоб налаштувати команду на серйозну боротьбу, Олег Блохін, за його словами, п'ять діб присвятив теоретичній підготовці гравців у кінозалі, тобто більше, ніж напередодні матчу з данцями. І «накрутка» спрацювала — маститі господарі казахів шапками таки не закидали, використавши замість цього м'ячі.

      Загалом, гра вдалася. Але знову шкода: найбільша арена країни навіть теоретично не мала шансів заповнитися вщерть, попри гарну погоду. Крім того, що вже стало звичним бачити порожні 20 тисяч місць за одними з воріт з огляду на будівництво біля «Олімпійського» (в разі потреби одразу евакуювати 80 тисяч людей буде неможливо), на другому ярусі стадіону чомусь саме зараз розпочали ремонт. А матчі ж у Києві й проводять задля того, аби головну команду країни змогли побачити якнайбільше вболівальників. В іншому випадку зустріч можна було провести у Львові, Донецьку або Дніпропетровську, де аншлаг був би гарантований. Щоправда, перед минулою суботою кілька тисяч квитків продали-таки й на другий ярус, але все одно напівпорожній стадіон не створює атмосфери свята.

      І ще про антураж. Президента Віктора Ющенка, який приніс удачу футболістам-співвітчизникам у минулому двобої з данцями, цього разу на стадіоні не було — він віддав перевагу козакам у Запоріжжі. Главу держави спробував замінити гуманітарний віце-прем'єр Микола Томенко. І теж виявився фартовим. Згодом Микола жартома скаже, що треба ще Несмачного привчити під час гімну тримати руку на серці — решта гравців уже налаштовуються на матч лише так. До того ж і весь стадіон співає «Ще не вмерла...» — як у кращі часи на Майдані.

Клас б'є порядок

      Отже, щойно Андрій Шевченко зачитав перед публікою антирасистське й антитерористичне звернення, гра почалася. Українці одразу окупували чужу половину поля й почали облогу воріт Новикова, чиї партнери попервах просто боялися перетнути центральну лінію поля. У складі гостей єдиним гравцем, який тримався ближче до середини «поляни», ніж до свого штрафного майданчика, був Олександр Крохмаль — той самий екс-українець, вихованець «Борисфена», який зараз виступає за «Ордабаси» (Чимкент), і погодився прийняти казахське громадянство. Забігаючи наперед, скажемо, що загрозу воротам колишніх співвітчизників він створив хіба одну за весь матч. А ось наші футболісти вже за чверть години встигли завдати ударів і ногами, й головою, і з меж штрафного майданчика, і з-за нього, відзначилися Воронін, Шевченко, Гусєв, Ротань і Тимощук. Пресинг тривав по всьому полю, добре працювали фланги, особливо активним був Несмачний — роботи в захисті цього вечора  вiн майже не мав. Гол, як кажуть, назрівав і таки стався, коли форвард «Мілана» виявився найспритнішим у «купі-малій» посеред штрафного майданчика гостей.

      Забитий м'яч призвів до подвійної дії на наших хлопців. З одного боку, вони трохи розслабилися психологічно, скинувши тягар відповідальності, з іншого — почали діяти повільніше і за другу половину тайму лише двічі небезпечно атакували. Постріл Несмачного парирував воротар, а завершення «стіночки» Гусєв—Шевченко володарю «Золотого мяча»—2004 не вдалося.

Шеву — у ворота?

      У перерві Радченка, котрий діяв занадто нервово, замінив Гусин. Як і Тимощук та Воронін, півзахисник «Крильєв совєтов» змінив зачіску: заплів волосся кісками із синіми й жовтими стрічками. Саме Гусин міг зняти всі питання про переможця вже на другій хвилині свого перебування на полі, але м'яч після його удару з кута штрафного майданчика влучив у штангу. У фіналі цієї ж комбінації  форвард «Байєра» проштовхнув «шкіряного» у сітку воріт казахстанців, але австрійський рефері зафіксував напад на голкіпера. Невдовзі гості завалили Ротаня, але суддя або не зафіксував порушення правил, або дав можливість продовжувати атаку, в якій м'яч у Шеви відібрали.

      Підопічні Сергія Тимофєєва запам'яталися лише двома випадами. Дебютант збірної Казахстану неприємно для нас пробив головою, а  небезпечний прохід Балтієва нейтралізував підкатом Гусин.

      Усе стало зрозумілим до кінця, коли в черговій атаці господарів м'яч після прострілу Руслана Ротаня зрізав у власні ворота Авдєєв. На табло знову з'явилося прізвище гравця з сьомим номером, а на операторському містку під ложею преси застрибав від радості за співвітчизників воротар хокейної збірної України Ігор Карпенко. Після цього, за словами Блохіна, Шевченко почав «хуліганити», тобто займатися не своєю справою: кидати аути, подавати кутові... Тренер іронічно запропонував Шеві ще й стати у ворота, на що той так само жартівливо погодився. Насправді ж у «рамці» лишився Шовковський. Форвард «Мілана» тим часом міг оформити дубль, але знову, як і у фіналі Ліги чемпіонів, його удар з близької відстані на останньому рубежі зміг нейтралізувати воротар.

 

ТАБЛО

Україна — Казахстан — 2:0

      4 червня. Київ, НСК «Олімпійський». 45 000 глядачів

      Суддя — Геральд Ленер (Австрія)

      Україна: Шовковський, Радченко (Гусин, 46), Єзерський (Федоров, 87), Русол, Несмачний, Гусєв, Тимощук, Воробей, Шевченко, Воронін (Белік, 70)

      Казахстан: Новиков, Ляпкін, Авдєєв, Дубинський, Фамільцев (Травін, 79), Смаков (Нізовцев, 56), Карпович, Байжанов, Родіонов (Чичулін, 32), Балтієв, Крохмаль.

      Голи: Шевченко, 18; Авдєєв, 84 (у свої ворота).

      Попереджень не було.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Напрочуд зручним для збірної України виявився підсумок матчу в Стамбулі, де турки розійшлися миром із греками. Тепер відрив нашої команди від найближчого переслідувача збільшився до 5 очок. До того ж команда Рехагеля перед зустріччю з «синьо-жовтими» втратила півзахисника Кацураніса, котрий отримав жовту картку.

      Тим часом збірна Грузії, попри наявність у своєму складі кількох гарних виконавців, продовжує падіння у рейтингу. Підопічні французького тренера Жиресса поступилися албанцям, причому лише в останні п'ять хвилин змінили рахунок з ганебного на менш непристойний.

Результати інших матчів у групі 2:

Туреччина — Греція — 0:0

      Вилучення: Бастюрк, 89 (Т).

Албанія — Грузія — 3:2

      Голи: Таре, 6, 55; Скела, 33 — Бурдулі, 85; Кобіашвілі, 90.

Турнірне становище в групі 2:

            І     В     Н     П     М     О

1. Україна  8     6     2     0     14-3  20

2. Греція   8     4     3     1     12-6  15

3. Туреччина      8     3     4     1     13-7  13

4. Данія    7     2     3     2     10-7  9

5. Албанія  8     3     0     5     6-13  9

6. Грузія   7     1     2     4     10-16 5

7. Казахстан      6     0     0     6     2-15  0

 

ПІСЛЯМОВА

      Ейфорії у головного тренера збірної України Олега Блохіна на післяматчевій прес-конференції, попри перемогу його команди, помітно не було. Це й зрозуміло, адже в середу на Україну чекає більш серйозне випробування, ніж збірна Казахстану.

      — На відміну від попередніх відбіркових циклів, нині Україні вдалося взяти очки з «маленькими» командами, — сказав Блохін. — Нам удалося добре налаштувати підопічних психологічно, що й обумовило результат. Ми очікували, що Казахстан закриється на своїй половині поля. Хоча азіати все ще не можуть набрати жодного очка, команда вже виглядає інакше, ніж на початку кваліфікації, вона вже не боїться саму себе і грає хоча б у якийсь футбол.

      Добре, що нам швидко вдалося забити м'яч, якби це сталося двічі — було б легше. Після другого голу хлопці розкріпачилися, у них з'явилося друге дихання, впевненість у власних силах. Хоча, ведучи у рахунку, треба певніше контролювати хід гри. Мені не сподобалося, що ми робимо дитячі помилки, бігаємо зайві сотні метрів, витрачаємо сили, а нам за три дні грати в Греції.

      Сьогодні ми побачили лише половину того Вороніна, що був у матчі з Данією. Сподіваюся, «на злості» він краще зіграє в Греції.

      Ми зберегли лідерство і продовжуємо сподіватися на власні сили. Процентів на 90 ми правильно визначили склад, тепер треба відновити хлопців до зустрічі з головним переслідувачем. У цілому ми провели один із кращих матчів на своєму полі, створили велику кількість гольових моментів, щоправда, їхня реалізація поки що залишає бажати кращого. Якщо Україна виграє в Греції, то практично можна вже святкувати вихід до фінальної частини чемпіонату світу.

      Головний тренер збірної Казахстану Сергій Тимофєєв, який у 1992 році виступав за вінницьку «Ниву», поскаржився на несерйозне ставлення до футболу в його країні, заявивши, що футболісти збірної тренуються на «городі», де варто пасти корів. А крім того, додав:

      — Ми показали все, на що на сьогодні здатні. Українці перевищують нас в індивідуальній майстерності, тому їхня перемога закономірна. Рівень футболу в Європі значно вищий, ніж в Азії, тому після переходу в УЄФА ми поки що вчимося й намагаємося вдосконалювати свою гру.