Політики до одного місця

31.05.2005

      Уже на початку виборчої кампанії в Польщі з'явився туалетний папір із зображеннями... відомих політиків. Замовити рулон паперу «Політики у відпустці» можна поки що через інтернет, але попит на цей товар обіцяє бути значним. Адже йдеться навіть не просто про обличчя кандидатів, а про цілі комікси за їх участю.

      З числа популярних політиків наших сусідів на туалетний папір потрапили, скажімо, брати Качинські (один із них — Лех, мер Варшави, має великі шанси перемогти на майбутніх президентських виборах), Лешек Міллер (колишній прем'єр-міністр), Роман Гертих (лідер партії «Ліга польських родин»), Рената Бегер (47-річна депутатка сейму, яка торік нарешті здала іспити на шкільний атестат зрілості), Анджей Леппер (лідер партії «Самооборона»), Юзеф Олекси (колишній прем'єр-міністр і спікер сейму, нині — лідер провладного Союзу демократичної лівиці). Ці діячі зображені на туалетному папері в найнесподіваніших позах і ситуаціях: Міллер у пісочниці будує замки з піску, Бегер купається у ванні, Качинські бавляться з котом, а Олекси несе цебро з водою.

      Самі «герої» відреагували на появу «веселого» паперу по-різному. У нас у подібному випадку навряд чи трапилися б нейтральні відгуки, а от самокритичний Юзеф Олекси зазначив: «Я вважаю, що це досить прибуткова справа — комікс із нашими портретами». Водночас популіст Леппер заявив, що подасть на авторів «туалетного коміксу» до суду. «Прокуратура повинна почати розслідування. Це не жарти — показувати чиєсь обличчя на туалетному папері, що буде використано у відомо яких цілях», — цитує слова Леппера РІА «Новости».

      У Польщі вибори до Сейму й Сенату пройдуть 25 вересня, перший тур президентських виборів — 9 жовтня.