Бюрократи у «розумних межах»?

26.05.2005

      З цією сферою мав стосунки мало не кожен з нас. Адже йдеться про насущне — житло, яке купують чи продають. І хоча цю сферу називають «ринком нерухомості», процеси тут відбуваються доволі динамічні. Приміром, дніпропетровське комунальне підприємство «Міжміське бюро технічної інвентаризації» (МБТІ) за рік отримує до 150 тисяч замовлень, кількість яких постійно зростає. Для трьохсот працюючих — шмат роботи ще той. Якщо ж і виникають у когось претензії щодо термінів виконання замовлень, то скаржитися доводиться тільки на «об'єктивні причини». Принаймні начальник МБТІ Тетяна Кривошеєва вважає саме так. Проте щодо цього у певної частини дніпропетровців віднедавна виникли серйозні сумніви. Причому переполох зчинили члени Асоціації фахівців з нерухомості, себто люди, які на цих речах розуміються не з чуток. Більше того, вони наполегливо доводять, що зволікання з оформленням документів у МБТІ має коріння суто суб'єктивне. А саму ситуацію на ринку нерухомості у Дніпропетровську вважають критичною.

      «Ми ледве стримуємо натиск обурення з боку учасників ринку, — заявляє президент Асоціації Вікторія Логутенко. — А назавтра не знатимемо, як відбитися від розгніваних громадян». Свою чільну роль в авангарді боротьби проти КП МБТІ Асоціація підтвердила цілою низкою відповідних заходів. Зокрема, звернулася з відкритими листами до відповідальних осіб, ініціювала «круглий стіл» за участю зацікавлених сторін, провела переговори з керівництвом регіонального відділення Антимонопольного комітету України тощо. Проблемою № 1 у претензіях до КП МБТІ ріелтори вважають терміни виконання замовлень.

      «Уявіть собі — людина опинилася у критичній ситуації: квартиру заставлено у банку, йдуть великі відсотки, — ілюструє ситуацію комерційний директор агентства нерухомості «Експерт — Сервіс» Валерій Головін. — Вона звертається до БТІ. А там заявляють, що людина не має права на пільги на позачергове отримання виписки з реєстру. Аби ж було так для всіх... Адже позачергові довідки робляться для «особливих» громадян — навіть за 2-3 дні. Інші ж змушені їх чекати протягом 2—3 місяців. Отож на час оформлення документів люди часто-густо не спроможні придбати квартиру».

      Більше того, ріелтори запевняють, що проблему термінів та цін в інших містах України вирішено. Приміром, у Харкові довідку з реєстру можна отримати впродовж одного дня, у Києві — за тиждень. З цінами і взагалі коїться щось неймовірне. Станом на 18 квітня цього року в столиці виписку з реєстру прав власності протягом місяця могли видати за 42—49 гривні, в Одесі — за 55—77, Херсоні — за 100, Харкові — за 175—195... А що ж у Дніпропетровську? 150—170 гривень за... 2—3 місяці. Отож ріелтори заявляють про свою неспроможність пробити цю стіну.

      Начальник відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Дніпропетровської області Роман Сосков стверджує, що законодавство не зобов'язує оформляти документи у скорочені терміни, а тому й підстав для реагування зі свого боку вони не вбачають.

      У територіальному відділенні Антимонопольного комітету України повідомили, що їм на рівні Києва протягом декількох років не дозволяли включати Дніпропетровське МБТІ до плану перевірок. До того ж рекомендували встановити рівень рентабельності не вищий за 35 відсотків. Реакція на це з боку КП ДМБТІ виявилася з точністю до навпаки. Адже там застосували рентабельність 80 відсотків.

      Сама начальник Дніпропетровського МБТІ Тетяна Кривошеєва критичні стріли на адресу своєї структури пояснює «закручуванням гайок». Мовляв, слідом за урядом, що розпочав боротьбу з тіньовими доходами, вони теж декому перекрили кисень. А працівників очолюваної нею сфери вона назвала бюрократами у розумних межах.

      Натомість ріелтори нині заявили про свій намір вийти на вулицю, бо іншого виходу не бачать. Якщо це станеться, то доведеться говорити справді про прецедент.