Поп-Папарізу: Гелена Прекрасна

26.05.2005
Поп-Папарізу: Гелена Прекрасна

      Такого старенька Греція не бачила з часів перемоги своєї футбольної збірної на чемпіонаті Європи. Власне, було це не так і давно (нащадки еллінів виграли ЧЄ минулого року), але тим приємніше для мешканців цієї сонячної країни, що останнім часом радісні події у них трапляються так часто. А перемога Гелени (хоча в ідеалі вона мала б бути Єленою — принаймні троянську Єлену Прекрасну Геленою у нас чомусь не називають) Папарізу на «Євробаченні-2005», незважаючи на те, що вона громадянка Швеції, для греків стала не просто радісною подією, а загальнодержавним святом. Коли співачка повернулася з Києва на історичну батьківщину, тисячі захоплених прихильників ладні були нести її на руках від самого аеропорту. І понесли б, так охорона не дала.

 

      До речі, «доставка» переможниці до Афін здійснювалася спеціальним рейсом із символічним номером 001. Якщо ви ще не забули, саме так — «Номер один» — називалася пісня, яка забезпечила Гелені перемогу. Чи то Гелена забезпечила перемогу пісні... У принципі, правильними є обидва варіанти, оскільки «Євробачення» — це нібито конкурс пісень, а не виконавців, але, по-перше, про це рідко хто згадує (інакше навіщо тоді взагалі здалися всі ці танцювальні шоу i витребеньки з барабанами й бабусями), а по-друге, сольний номер Папарізу навряд чи став би таким міждержавним хітом, якби завбачлива дівчина не влаштувала собі шалену розкрутку в Європі. Адже завдяки промо-туру цієї явно вельми самовпевненої красуні по континенту під її запальні композиції не почали витанцьовувати хіба люди, яких сучасна поп-музика анітрохи не цікавить. Кажете, що раніше нічого про Гелену не чули? Село неасфальтоване (я теж не чув). До речі, сама зірка явно вирішила, що підкорювати Україну окремо не варто — досить дати рекламний концерт у Росії, й ми всі тут теж попадаємо. Помилилася панночка, але нічого особливого від того не втратила, бо навіть без жодного балу від України перемогла досить переконливо. Що ж до пісні, то, на думку музичних знавців, одразу було очевидно, що це «стовідсотковий хіт». Етнічні елементи, запальна мелодія, танці-шманці... Щоправда, особисто я й досі не можу запам'ятати мотив, який на вулицях батьківщини (обох?) Папарізу явно лунає зараз із усіх вікон — як, до речі, і в Києві, де наступного дня після перемоги грекині центром носилися круті машини з грецькими прапорами й на повну котушку увімкненими аудіосистемами, з яких лунало «You're my lover, undercover...». Але все одно, мабуть, правильно Гелена зробила, що відмовилася від пісні Love Me Tonight, яку спершу пропонували їй, а потім «сплавили» конкурсантці від Білорусі Анжеліці Агурбаш. Пролетіла з нею подруга (виявляється, Анжеліка з Геленою товаришують), навіть у фінал не потрапила.

      Але повернімося до Греції, де й досі, мабуть, шаленіє «папарізуманія». Спробуйте на вулиці Афін чи Іракліону підійти до якогось перехожого й поцікавитися в нього, чому він так захоплюється (а інших варіантів просто бути не може) Геленою, якщо вона все своє життя прожила у Швеції і навіть громадянство на грецьке міняти не збирається. Хоча, мабуть, краще все ж таких експериментів не ставити: ризикуєте отримати в зуби. Бо Папарізу тепер — національна героїня, і навіть натяки на її часткову «негрецькість» обурюють мешканців Греції до глибини душі. Сама дівчина на переможній прес-конференції в Києві, до слова, толерантно зауважила, що любить обидві свої батьківщини і з великим задоволенням проводить «чудове грецьке літо» у Греції, а «чудову шведську зиму», відповідно, у Швеції. Та й, зрештою, хіба важливо, де живеш? Головне, що в дівчини грецька душа і сім'я (хто бачив фільм «Велике грецьке весілля», той зрозуміє, про що я). А що воно саме так і є, греки твердо переконані. От що роблять вдалий піар і продюсинг! Недаремно ж пісні чорноокої кралі крутять усі національні радіостанції, кліпи ротуються на всіх телеканалах, а фото й інтерв'ю з Геленою щодня можна знайти щонайменше в кількох грецьких журналах і газетах. Кажуть, на ранок після урочистого святкування своєї перемоги в Афінах Гелена ледве змогла вийти з дому. І геть не через те, що напередодні перепила узо — просто двері знадвору завалили квітами ледве що не до даху. А святкували, судячи з усього, таки нічогенько, бо навіть на офіційному сайті тріумфаторки www.helenapaparizou.com досі не поставили новину про перемогу своєї улюблениці — мабуть, усе ніколи...

      Про біографію панни Папарізу «УМ» уже розповідала, так що особливо зупинятися на цьому немає потреби. До речі, цікаво, що Гелена чи то приховує, чи то просто не наголошує на даті свого народження, якої немає навіть на її офіційному сайті. Хоча вирахувати, що зараз співачці 20 із невеликим «хвостиком» років, нескладно, оскільки всюди згадується, що під час створення групи «Антік» їй було 17. А дует цей, як відомо, проіснував недовго й розпався у 2003-му, встигнувши взяти участь у «Євробаченні-2001», де Гелена разом зі своїм «одногрупником» Ніко посіла третє місце, й випустити кілька дуже успішних альбомів. Між іншим, їхній суперхіт «Опа-опа» (на «Євробаченні» парочка виконувала теж дуже непогану пісню I Would Die For You) у деяких країнах очолює чарти й досі. Із другом дитинства Ніко Гелена зараз хоч і рідко, та спілкується, але по концертному життю йде вже сама. І теж користується, як ви вже зрозуміли, неабияким успіхом.

      Власне, після того захвату, з яким греки зустріли перемогу своєї представниці на «Євробаченні», питати, навіщо такій популярній і успішній співачці взагалі здалося вдруге їхати на не надто престижний (так нібито раніше вважалося) конкурс, якось незручно. Хоча сама Гелена на це запитання відповідає без жодного збентеження: мовляв, громадський телевізійний канал Греції ERT запросив, от і поїхала. Спершу, звісно, Папарізу довелося пройти «конкурсний відбір», але, як стверджує зірка, без запрошення вона б у ньому участь брати й не здогадалася б. Власне, відбором це назвати якось язик не повертається — телеканал просто запропонував своїй аудиторії виконавицю, а глядачі за неї голосували. А з огляду на все вищесказане, не набрати потрібної кількості голосів Гелена, звісно, просто не могла. Пройшла, прийшла, тобто приїхала, і перемогла. Здавалося б, саме час відпочити, але волоокій грекині не до того — треба готуватися до наступного «Євробачення». Тепер уже в ролі господині.

 

My Number One

(«Мій перший номер»)

Пісня Гелени на «Євробаченні-2005»

You're my lover, undercover

You're my secret passion

and I have no other

You're delicious, so capricious

If I find out you don't want me,

I'll be vicious

Say you love me and you'll have me

In your arms forever and I won't forget it

Say you miss me, come and kiss me

Take me up to heaven

and you won't regret it

You are the one

You're my number one

The only treasure I'll ever have

You are the one

You're my number one

Anything for you 'cause you're the one

I love

You're my lover, undercover

You're my secret passion

and I have no other

You're a fire and desire

When I kiss your lips, you know,

you take me higher

You’re addiction, my conviction

You’re my passion, my relief,

my crucifixion

Never leave me, and believe me

You will be the sun into my raining season

Never leave me, and believe me

In my empty life you’ll be the only reason

You are the one

You're my number one

The only treasure I'll ever have

You are the one

You're my number one

Anything for you 'cause you're the one

I love

You're my lover, undercover

You're my secret passion

and I have no other

You are the one

You're my number one

The only treasure I'll ever have

You are the one

You're my number one...

(Сенс українською: «Ти мій коханець, ти для мене перший номер, усю любов віддам тобі, і ти повіриш моїм почуттям»).