Коли воротар — більш як половина команди

26.05.2005
Коли воротар — більш як половина команди

Успішні дії Костянтина Симчука на останньому рубежі посприяли збереженню збірною України місця у вищому дивізіоні. (Фото РЕЙТЕР.)

      Уже за традицією пiсля завершення останнього турніру сезону — чемпіонату світу — «Українська хокейна агенція» проводить опитування тренерів, функціонерів і журналістів (преси, телебачення, інтернет-видань) з метою виявити кращих вітчизняних майстрів найшвидшої гри. Сотня фахівців мала написати трійку тих, хто на їхню думку, проявив себе в сезоні-2004/05. За перше місце спортсмену нараховували три очки, за друге — два, за третє — одне.

      В анкетах «УХА» попередніх років перше місце діставалося Василю Бобровникову (2002), Борису Проценку (2003), Руслану Федотенку (2004). За форвардом «Тампи-Бей» у 2004 «фінішував» ще один енхаелівець Олексій Понікаровський (як і Федот, цього року — через локаут у НХЛ — він фактично є «відпускником») та Валерій Ширяєв, який грав у Швейцарії, а в лютому завершив кар'єру в збірній.

      Цього разу в відповідях згадувалося 16 прізвищ хокеїстів із п'яти команд України й Росії — 9 форвардів, 5 захисників, 2 голкіпери. Поза конкуренцією виявився саме страж воріт Костянтин Симчук. Запорукою успіху воротаря магнітогорського «Металурга» й національної збірної України став його вдалий виступ на світовій першості в Австрії, де «синьо-жовті» виграли в данців, сенсаційно зіграли внічию з американцями, а командам Швеції й Канади поступилися лише однією шайбою. 31-річний Симчук набрав 264 бали, значно випередивши двох інших «призерів» — чемпіона Росії у складі московського «Динамо», Вадима Шахрайчука (156) й захисника казанського «Ак барса» Сергія Климентьєва (56). Цікаво, що тріо склали представники кожної ланки — воротар, нападаючий, захисник.

      До десятки кращих також увійшли Роман Сальников («Сокіл», 33), Богдан Савенко («Сокіл», 25), Василь Бобровников («Сокіл», 22), Сергій Варламов («Сибір», 22), Віталій Литвиненко («Сокіл», 21), В'ячеслав Завальнюк («Сибір», 19), Костянтин Касянчук («Сокіл», 11).

      До речі, завідувач відділу спорту «УМ» назвав таку трійку: Шахрайчук, Бобровников, Симчук.

      Зауважимо, що «бронзовий призер» Климентьєв — капітан збірної — в одному з матчів чемпіонату світу прийняв на себе кидок суперника, отримав травму й догравав у Австрії на «морально-вольових». Обстеження у Києві виявило зміщення кісток на нозі й потребу операції, яку захисникові й зробили. Тепер Сергій мінімум шість тижнів не зможе займатися фізичними вправами й перебуватиме під наглядом лікарів.

      Тим часом на столичній ковзанці «Авангард» лід розтоплено, більшість працівників — у вимушених відпустках. Цими днями генеральний менеджер «Сокола» Василь Фадєєв вирішує питання фінансування головної команди України з почесним президентом клубу Олександром Омельченком-молодшим.

      Як відомо, кияни вдруге стартуватимуть у відкритому чемпіонаті Білорусі, що починається 7 вересня. В якому вигляді ми побачимо «Сокіл» у сезоні 2005/06, поки що загадка. Але не секрет, що саме зараз — час підписання хокеїстами контрактів, тому керівництву клубу треба намагатися якнайшвидше вирішити всі фінансові проблеми для збереження гравців, аби вони не розбіглися по білоруських і російських командах.