Працював там — пенсію отримав тут: українцям почнуть враховувати «закордонний» страховий стаж

01.05.2024
25 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №9453, який вирішує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, які виникли у громадян України через початок повномасштабної російської агресії. 
 
Українці, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, не могли виконати вимогу чинного закону — підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів рф.
 
Крім того, українці, які свого часу працювали в рф (білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані), втратили можливість включати періоди такої роботи у свій страховий стаж в Україні через те, що документообіг між пенсійними фондами було припинено через розрив дипломатичних відносин з рф. 
 
Ухвалений законопроєкт №9453 вирішує ці проблеми. Щодо кримчан, то відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні.
 
Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від пенсійного фонду рф не потрібно.
 
Проте — увага: до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року. 
 
Закон передбачає опцію — не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне отримання посад у незаконних органах влади. 
 
По-друге, людина після повернення з-за кордону, наприклад з Італії (та навіть якщо з будь-якою країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення), матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.
 
Гей, заробітчани, не лінуйтеся підписувати який-не-який договір! Звісно, для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні (тобто розмір пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків (чим більша сума внесків — тим більша пенсія), але стаж роботи та час виходу на пенсію враховуватиме працю як в Україні, так і за кордоном.