З хати — в експозицію: Черкаський обласний музей «Кобзаря» збагатився портретом Тараса Шевченка

17.04.2024
З хати — в експозицію: Черкаський обласний музей «Кобзаря» збагатився портретом Тараса Шевченка

Портрет Тараса Шевченка, який придбали в Тернополі, датується 1960-ми роками. (Фото Черкаського музею «Кобзаря».)

У Черкаському обласному музеї «Кобзаря» тамтешня колекція мистецької шевченкіани збагатилася ще однією картиною — портретом Тараса Шевченка.
 
Про це «УМ» повідомила директорка цього музею Ольга Шарапа, прапраправнучка Тараса Шевченка по братові Микиті. За її словами, у продажу все рідше з’являються народні портрети Тараса Шевченка, що свого часу прикрашали українські оселі.
 
Цього ж разу, уточнює вона, пощастило натрапити на полотно з оригінальною композицією і завдяки небайдужому спонсору придбати його для музейної збірки. 
 
«На жаль, про саму картину маємо небагато інформації, написана вона олійними фарбами на полотні. Автор та місце створення не відомі. Оскільки придбано її в Тернополі, то припускаємо, що вона створена і побутувала в тих краях у 1960-ті», — розповідає пані Ольга.
 
Також, уточнює вона, неозброєним оком видно, що картина потребує відновлення, місцями на ній облущилася фарба, тож сподіваємося на безцінну допомогу реставратора.
 
«На полотні художник не просто зобразив традиційний портрет Тараса Шевченка, а створив композицію з виокремленим сюжетом «Сидить кобзар на розпутті» (перефразовано «На розпутті кобзар сидить...» із поезії «Тарасова ніч»). Уся картина рясно декорована квітами, а нижче погруддя Тараса Григоровича зображено кобзу та білого голуба. І цей птах — символ духовності та миру, — і написані нижче слова Кобзаря із «Посланія...» сьогодні як ніколи промовисті для українців», — наголошує директорка «Кобзаря» Ольга Шарапа та щиро дякує благодійнику за можливість збагатити збірку мистецької шевченкіани.