«Будинок «Слово». Нескінчений роман»: у широкий прокат вийде стрічка про письменників «Розстріляного відродження»

17.04.2024
«Будинок «Слово». Нескінчений роман»: у широкий прокат вийде стрічка про письменників «Розстріляного відродження»

В’ячеслав Довженко зіграв у фільмі Миколу Хвильового. (Фото надане пресслужбою фільму.)

Нарешті у кінотеатрах з 9 травня можна подивитися художній фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» — неординарну і драматичну історію українських письменників 1930-х років, яким у радянській системі випало бути представниками «Розстріляного відродження». Історія заснована на реальних подіях.
 
Талановитих і амбітних літераторів зібрали під дахом одного будинку в Харкові, аби контролювати і змусити бути співцями тоталітарної радянщини. Однак обіцяний комуністичний рай перетворився на пекло. 
 
Продюсери та режисер зібрали у стрічці насправді зірковий акторський склад. Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Ніна Набока (тьотя Варя), Марина Кошкіна (Галя), а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Юрій Одинокий (Мерер), Валерія Ходос (Рая Троянкер), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко).
 
«Над цим проєктом я зі своєю командою працював понад 10 років. І це було недаремно, — розповідає режисер та співавтор сценарію фільму Тарас Томенко. — Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного відродження з небуття. Спочатку я зробив документальний фільм «Будинок «Слово». Пам’ятаю, як тоді, 8 років тому, коли він вийшов у прокат, глядачі відкривали для себе цілий всесвіт української культури, як спрагло долучалися до імен забутого українського письменства 20-30-х років. То було справжнє повернення. Ефект цунамі. Після виходу картини з’явилася велика кількість культурних ініціатив, започатковували сайти, ставили вистави, робили опери, літературні читання, записували рок-альбоми, перевидавали книжки, відкривали мистецькі резиденції в самому будинку «Слово». Дійсно, неймовірну силу має кінематограф!».
 
Тарас Томенко акцентує: «Захопливий сценарій, котрий вивірений документальним фільмом, неймовірний акторський склад, вишукана операторська робота, божевільна атмосфера 20-30-х років, періоду розквіту авангардного мистецтва, — все віддзеркалює той час, 100 років тому, щоб ми могли побачити нас теперішніх — у кривавій м’ясорубці російської орди. Для мене важливо, що мій фільм виходить саме зараз, у доленосний для України час».
 
Художню драму «Будинок «Слово». Нескінчений роман» було знято в 2021 році. Сценаристи стрічки — Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер — Тарас Томенко, оператор-постановник — Михайло Любарський, художник-постановник — Шевкет Сейдаметов, композитор — Алла Загайкевич. Світова прем’єра відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі-2021 у рамках міжнародної конкурсної програми.