На фронт покличуть не всіх? Рада збирається взятись за доопрацьований законопроєкт про мобілізацію

10.04.2024
Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки наприкінці минулого тижня не завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію, однак уже 10 квітня документ може бути винесено на розгляд у сесійній залі.
 
Про це у власному телеграм-каналі повідомив депутат Ярослав Железняк. 
 
Народний обранець зазначив, що мали продовжувати підготовку таблиці до другого читання у перші дні тижня, понеділок-вівторок.
 
Написав: «Ну і 10 квітня, дуже ймовірно, вже буде у залі Ради початок розгляду. А 11 квітня — фінальне голосування».
 
За словами пана Железняка, у сесійній залі кожну правку врахують або відхилять, тому про остаточну версію говорити ще рано. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, Кабмін подав до парламенту цей документ наприкінці минулого року 25 грудня, але 11 січня його відкликали для доопрацювання. У першому читанні оновлену версію прийняли 30 січня. 
 
Утім робота над текстом не припиняється й досі. За час, що минув, народні депутати внесли до законопроєкту більш ніж 4 тис. 200 правок.
 
«Під час цієї роботи ми, по-перше, були змушені пропустити деякі питання, щоби повернутись до них, коли буде узгоджена фінальна концепція, і не допустити протиріч між окремими нормами, — прокоментував ситуацію «РБК-Україні» член згаданого комітету Федір Веніславський. — Тому ми не можемо сказати, що комітет уже завершив свою роботу над документом».
 
За його словами, наразі депутатам необхідно коректно виписати право на відстрочку від мобілізації загалом, а також — для осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю. Крім того, залишили на кінець питання стимулювання до призову на військову службу і обмеження за неявку до ТЦК. 
 
«Нагадаю, що у початковій версії йшлося про обмеження прав фізичної особи у виїзді за межі України, — повідомив Федір Веніславський, — обмеження прав на керування транспортним засобом, а також про накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках». Дискусії на цей рахунок — у самому розпалі. 
 
Також члени Комітету приділили увагу так званій мотиваційній частині законопроєкту, яка має стимулювати бажання українців записатися до лав ЗСУ.
 
У редакції, яку взяли за основу, контрактникам надають можливість обрати підрозділ із переліку, затвердженого Генштабом.
 
Обіцяють і додаткову винагороду, порядок виплати якої повинен визначити Кабмін. Водночас одноразову винагороду в розмірі 70 тисяч гривень передбачено тим, хто братиме участь у бойових діях безпосередньо на передовій протягом 30 днів. 
 
Банківські історії військовослужбовців також містять заохочувальні стимули. Якщо цю норму буде затверджено, то вони матимуть право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за іпотечним кредитом. 
 
Як довго триватиме обговорення, наразі сказати важко. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляв, що законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі можуть розглядати впродовж одного-кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках.