За браком майстерності: завдяки промахам суперників «Шахтар» зміцнив лідерство в УПЛ

10.04.2024
За браком майстерності: завдяки промахам суперників «Шахтар» зміцнив лідерство в УПЛ

Новачок УПЛ — черкаський ЛНЗ — відібрав важливі очки у «Динамо». (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Під час кожного чемпіонату країни, напевно, головне, чого прагнуть шанувальники футболу, — це побачити справжні чемпіонські перегони. Запеклі, напружені, масштабні.
 
Початок нинішнього сезону виглядав багатообіцяючим.
 
Але великій кількості претендентів на чемпіонство зберегти після зимової перерви запеклий характер золотої лихоманки виявилося дуже непросто.
 
Що ближче фініш, то більшим стає відрив лідера чемпіонату (за втраченими очками) від переслідувачів.
 
Дивуватися ж тому, що лідером цих перегонів став «Шахтар», узагалі не слід.
 
«Важко грати проти «Шахтаря», — визнають суперники. 
 
На початку сезону львівський «Рух» видав потужний старт, але витримати потрібний темп не зміг. Після поразки «гірникам» (1:3) у 23-му турі очільник львівського колективу Віталій Пономарьов наголосив: «Недостатність майстерності та класу відіграла важливу роль. У нас молода команда, психологічно ми програли в перші 20 хвилин».
 
Можна сказати, що подібні формулювання тими чи іншими словами виказують і решта наставників команд-претендентів, кадровий та ігровий потенціал яких значно поступається «Шахтарю».
 
«Реалізація плюс майстерність: цього сьогодні нам не вистачило», — заявив після втрати очок у матчі з «Ворсклою» головний тренер «Кривбасу» Юрій Вернидуб.
 
Напряму не говорить, але розуміє проблему й наставник «Динамо» Олександр Шовковський, підопічним котрого вочевидь бракує чемпіонської психології.
 
Без сумніву, змагатися за чемпіонство й паралельно втрачати очки у поєдинках із командами з нижньої частини турнірної таблиці — справа зовсім не чемпіонська.
 
Кілька турів тому динамівці втратили очки у матчі з представником аутсайдерської групи — «Вересом», а минулого ігрового вікенду поділили очки з дебютантом елітного дивізіону — ЛНЗ.
 
Формальною причиною втрати очок у грі з представником Черкащини стала груба помилка резервного воротаря Руслана Нещерета, проте, на переконання ветерана «біло-синіх» Андрія Ярмоленка, погано зіграла вся команда.
 
«В атаці — не забили, в обороні — припустилися помилки. Справді, прикра нічия, але рухаємося далі», — сказав після невдалої домашньої гри Шовковський.
 
Тепер у турнірній таблиці динамівці відстають від «Шахтаря» вже на чотири очки, й однією лише перемогою в очному протистоянні цей гандикап не відіграєш. 
 
А «гірники» за грою все більше наближаються до стандартів їхнього нового наставника. Окрім чемпіонату, хороші шанси на успіх підопічні Маріно Пушича мають і в Кубку.
 
У півфіналі цього турніру «гірники» розгромили «Чорноморець» (4:1) і тепер готуються до вирішальної битви за трофей (15 травня у Рівному) проти «Ворскли», котра в своєму півфінальному матчі переграла «Полісся» (1:0). 
 
Гру «гірників» у перші 20-25 хвилин матчу проти «Руху» Пушич назвав фантастичною. А той факт, що його підопічним не вдалося зберігати свої ворота «сухими», пояснив особливістю тактики: «Ми граємо у футбол так, щоб забивати більше, ніж суперник. Ми не граємо у відсторонений футбол, просто чекаючи і не роблячи нічого, сподіваючись, що не пропустимо. Тому є велика різниця в підході до гри. Коли ви граєте у футбол так, як це робимо ми, то завжди є ймовірність пропустити, адже вам також доводиться проходити оборону суперника». 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 23-й тур. «Верес» — «Оболонь» — 3:0, «Чорноморець» — «Олександрія» — 3:2, «Колос» — «Металіст-1925» — 1:1, «Шахтар» — «Рух» — 3:1, «Минай» — «Полісся» — 2:3. «Динамо» — ЛНЗ — 1:1, Кривбас» — «Ворскла» — 1:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 49 (21 матч), «Кривбас» — 47, «Динамо» — 45 (21), «Дніпро-1» — 42 (22), «Рух» — 39, «Полісся» — 36, «Ворскла» — 30, «Чорноморець» — 29 (22), «ЛНЗ» — 26, «Колос» — 25 (22), «Олександрія» — 24 (22), «Зоря» — 22 (22), «Верес» — 19 (22), «Оболонь» — 18 (22), «Металіст-1925» — 17, «Минай» — 14 (22).