Українські аналітики допомагають МОК повторно перевіряти «нейтральність» атлетів з рф та Білорусі

10.04.2024
Українські аналітики допомагають МОК повторно перевіряти «нейтральність» атлетів з рф та Білорусі

За задумом організаторів Олімпіади-2024, річка Сена в Парижі має стати серцем церемонії відкриття Ігор. (Фото з сайту www.cbsnews.com.)

Вітчизняні атлети активно працюють над здобуттям олімпійських ліцензій.
 
Перебуваючи в Парижі, міністр молоді та спорту України Матвій Бідний повідомив, що вже 83 українські спортсмени отримали перепустки на ОІ-2024.
 
Очільник Мінмолодьспорту обговорив з французьким міністром спорту, олімпійських та паралімпійських ігор Французькоії Республіки Амелі Удеа-Кастера важливість створення найкращих умов для українських спортсменів у Парижі.
 
Вочевидь питання бойкоту Україною паризьких Ігор, куди МОК допустив російських та білоруських атлетів, не стоїть.
 
Водночас українська спортивна спільнота активно працює над тим, аби на Іграх у Парижі не було атлетів, які підтримують війну росії проти України. Вітчизняні спортивні федерації, Мінмолодьспорту та НОК України прискіпливо відслідковують, хто з російських та білоруських спортсменів підтримує війну проти України і чи не отримали вони допуск до Ігор у Парижі.
 
З’ясувалося, що на олімпійський кваліфікаційний турнір з боротьби російська сторона заявила чисельну групу борців, які не відповідають критеріям «нейтральності».
 
У спільному листі очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний, президент НОК України Вадим Гутцайт та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко надали МОК та Міжнародній федерації з боротьби докази підтримки цими спортсменами війни в Україні, їхньої участі у пропагандистських заходах, їхніх публічних висловлювань на підтримку російського режиму та відвідувань ними тимчасово окупованих росією територій України й закликали іноземних колег вжити заходів для недопущення вищезазначених осіб до міжнародних змагань, зокрема і кваліфікаційних турнірів на Олімпіаду-2024.
 
У МОК повторну перевірку провели, звернувшись по допомогу до незалежних аналітиків з хорошою репутацією, й поза олімпійським відбором залишили чотирьох із дев’яти російських борців.
 
Звичайно, на росії одразу заявили про дискримінацію та політизацію спорту. Натомість президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах наголосив: «Щодня ми спостерігаємо дедалі агресивніші заяви з боку російської влади та чиновників. Утім кричуще порушення ними Олімпійської хартії призвело до наших дій у відповідь. Водночас ми наголошуємо, що спортсмени не можуть відповідати за дії свого уряду. Якщо вони підтримують ці дії, вони піддаються санкціям. Але якщо це не так, вони повинні мати ті самі права, що й інші».
 
Наразі у Парижі можливість виступити мають 12 російських атлетів. Утім і про них мер Парижа Анн Ідальго говорить: «Російським та білоруським спортсменам не будуть раді у французькій столиці».
 
До слова, планується, що на церемонію відкриття ОІ-2024 росіян та білорусів не допустять. При цьому французькі спецслужби наполягають, що запланований формат церемонії відкриття та параду спортсменів, що має відбутися на набережній Сени, несе багато ризиків для безпеки і має бути змінений на «план Б».