Сімейний успіх: сестри Кіченок підтвердили статус найкращих українських парниць

10.04.2024
Сімейний успіх: сестри Кіченок підтвердили статус найкращих українських парниць

Сестри Кіченок вийшли до парного фіналу турніру WTA 500 у Чарльстоні. (Фото: Великий теніс України.)

Після двох поспіль хардових «тисячників» — в Індіан-Веллсі та Маямі — найсильніші тенісистки світу почали підготовку до «Ролан Гарроса», відкривши турніром серії WTA 500 у Чарльстоні ґрунтову частину сезону.
 
Зелені корти Чарльстона — особливі для першої ракетки України Еліни Світоліної, яка саме на цих змаганнях рік тому повернулась до WTA-туру після декретної відпустки.
 
За цей рік Еліні вдалося сповна відновити свої позиції в еліті світового тенісу: 29-річна українка виграла змагання у Страсбурзі та стала фіналісткою турніру в Окленді, а також повторила свої найкращі результати на двох «шоломах» — чвертьфінал «Ролан Гарроса» та півфінал Вімблдона. Такі результати дозволили Світоліній піднятись до топ-20 табеля про ранги.
 
Якщо у 2023 році Еліна програла в Чарльстоні уже в першому колі, то цьогоріч, маючи статус сьомої сіяної, розпочала турнір одразу з другого раунду.
 
Щоправда, на розклад матчів українки вплинула погода: через дощ Світоліна була змушена за один день зіграти два матчі. Перший — проти австралійки Севілл — Еліна виграла «на класі» (6:2, 6:4), а от матч проти 11-ї сіяної бельгійки Мертенс відверто не склався (4:6, 1:6).
 
Також у Чарльстоні виступили три наші представниці топ-40 — Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська та Леся Цуренко. Леся і Даяна програли перші ж свої матчі (проти Шарми і Лінетт відповідно), а Ангеліна вдруге за останні два тижні обіграла колишню першу ракетку світу Каролін Возняцкі з Данії (6:2, 6:3).
 
Вийти до чвертьфіналу їй завадила майбутня фіналістка, «нейтральна» росіянка Дар’я Касаткіна — 1:6, 4:6.
 
Найкраще ж серед представниць нашої збірної у Чарльстоні зіграли Людмила і Надія Кіченок. Сестри-близнючки останні кілька років майже не грають разом (Люда переважно виступає в тандемі з латвійкою Остапенко, а Надя час від часу змінює партнерок), проте у США вирішили вперше з жовтня 2023-го зіграти в дуеті.
 
І така співпраця вийшла напрочуд вдалою — 31-річні українки пробились до свого восьмого спільного фіналу!
 
«Це чудове відчуття — вийти до фіналу. Особливо коли граєш на одному боці корту зі своєю сестрою. Ми насолоджувались цим тижнем», — підсумувала спільний виступ Людмила.
 
Фінал Чарльстона допоміг обом сестрам покращити свої позиції в парному рейтингу: Люда цей тиждень розпочинає 18-ю, а Надя піднялась до топ-50 (42-ге місце).
 
Їхній результат також важливий у контексті підготовки до олімпійського турніру в Парижі, який цього літа пройде на ґрунті.
 
Далі сестри разом зі Світоліною, Цуренко та дебютанткою збірної Юлією Стародубцевою їдуть до Флориди, де цього тижня боротимуться з румунками за вихід до фінальної стадії Кубка Біллі Джин Кінг.
 
* * *
 
Значно скромніші результати українців в ATP-турі. Перша ракетка країни (186-те місце у світовому рейтингу) Віталій Сачко, пропустивши понад два місяці через травму, лише набирає форму, а ветеран збірної Ілля Марченко, котрий цього тижня грає на «челленджері» в корейському Пусані, балансує на межі топ-250.
 
Натомість великий спад має Олексій Крутих — 24-річний киянин, який іще рік тому боровся за топ-150, зараз через серію поразок опустився за межі топ-400.