Реанімація української газети: як Європейський фонд за демократію підтримує «Україну молоду»

20.03.2024
Реанімація української газети: як Європейський фонд за демократію підтримує «Україну молоду»

Редакція газети «Україна молода» дякує за надану підтримку Європейському фонду за демократію. (Фото УМ)

Майже всі друковані видання нашої держави стикаються з фінансовими викликами: так було ще до повномасштабної війни росії проти України.
 
З початком бойових дій левова частка українських газет опинилася взагалі за межею виживання.
 
Бойові дії унеможливили роботу частини друкарень, а пошта в деяких регіонах не має змоги оперативно доставляти пресу через проблеми з логістичним сполученням і пошуками працівників.
 
Висока вартість газетного паперу, відключення електроенергії через руйнування російськими окупантами енергетичної інфраструктури, відсутність стабільного фінансування, мобілізація працівників редакцій та низька платоспроможність читачів у передплаті періодики негативно повпливали на діяльність будь-якого друкованого видання — як місцевого, так і всеукраїнського. 
 
Підкинула хмизу у вогонь і реформа монополіста з доставки газет — Укрпошти, яка не тільки бере високу плату за розповсюдження періодики, а й масово закриває стаціонарні поштові відділення та звільняє листонош.
 
Це призводить до того, що читачі просто не отримують газети і зрештою відмовляються від передплати. За даними Національної спілки журналістів України, газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень та всілякі бюрократичні процедури. У результаті вартість доставки досягала 40% усього бюджету редакції. 
 
Журналісти й журналістика України є за воєнну ціль для загарбників, котрі знищують кіоски «Преса», пункти доставки свіжої періодики, цехи та редакції друкованих видань.
 
Попри постійну загрозу, цінність і ключове значення журналістської праці лише зростає — у десятки, а то й сотні разів. З початку великої війни медійники об’єдналися й мобілізували сили, аби вижити й висвітлювати поточну ситуацію для українства. І, незважаючи на страх, продовжиили свою справу гідно й професійно. 
 
Очевидно, питання фінансової підтримки сьогодні постає дуже гостро: без допомоги західних донорів про майбутнє української преси годі було б і думати.
 
Потужним партнером українських ЗМІ, зокрема й газети «Україна молода», є Європейський фонд за демократію (ЄФД) — незалежна грантодавча організація, яка підтримує редакції — творців демократичних змін на теренах країн Європейського сусідства та поза його межами. 
 

Ключова допомога Фонду в сьогоднішніх реаліях

Представники ЄФД на своєму сайті зазначають: Європейський фонд за демократію зі штаб-квартирою в Брюсселі підтримує організації громадянського суспільства, рухи, незалежні ЗМІ та окремих активістів, які працюють над створенням плюралістичної, демократичної політичної системи.
 
Згідно з мандатом, завдання ЄФД полягає в тому, щоб «надавати сприяння та підтримку процесам демократизації, а також розбудові глибокої та сталої демократії» у країнах, що перебувають у періоді переходу до демократії або мають дефіцит демократії (в регіоні Європейського сусідства та поза його межами). 
 
Гнучкість, швидке реагування та здатність ризикувати дозволяють фонду адаптуватися до особливих потреб і непростих місцевих умов. Його особливість полягає у здатності працювати в складних, іноді небезпечних умовах і ситуаціях, котрі часто недоступні для інших донорів. 
 
Фондова підтримка базується на принципі сприяння (а не нав’язування) демократії та сприяння ініціативам місцевих продемократичних сил. Основним принципом є те, що демократія не може бути нав’язана ззовні; лише зміни, що відбуваються зсередини, можуть привести до сталого та інклюзивного демократичного переходу.
 
Європейський фонд за демократію має десятирічний досвід надання фінансової грантової допомоги громадянському суспільству та незалежним медіа в країнах європейської політики сусідства та поза нею. За цей період організація надала майже 2200 грантів громадським діячам та незалежним ЗМІ. 
 
Окрім незалежних медіа, організація також працює з антикорупційною та правозахисною сферою, громадянською активністю, молодіжними ініціативами, а також мистецтвом і культурою як засобами просування у суспільство демократичних принципів.
 
Незалежні медіа переважно отримують від Фонду інституційну чи проєктну підтримку. Також є можливості брідж-фандінгу (перехідне короткострокове фінансування, яке Фонд надає тим медіа, які мають певний проміжок часу між двома циклами фінансувань основних донорів) та екстреної допомоги новоствореним організаціям, котрі з тієї чи іншої причини не можуть отримати фінансову підтримку. Заявки у фонді приймають на постійній основі. 
 
Європейський фонд за демократію не оголошує конкурсів, не має дедлайнів, не має тематичних пріоритетів.
 

Співпраця з Україною 

Європейський фонд за демократію є відданим партнером українського громадянського суспільства. Організація видала перші екстрені гранти в Україні вже через два дні після початку широкомасштабного російського вторгнення і стала надійним партнером для медіа всієї країни, зокрема у районах активних бойових дій: на Донбасі, в Харкові, Сумах, Чернігові, Києві, Херсоні, Одесі, а також центральних і західних областях.
 
Один з останніх звітів ЄФД містить спеціальний розділ про роботу його українських партнерів: «Ми пишалися їхньою відданістю проведенню реформ та ініціативою до змін.
 
Сьогодні ми як ніколи радіємо тому, що наші партнери об’єдналися на знак солідарності, щоб допомогти жертвам війни та захистити демократичне майбутнє своєї країни».
 
ЄФД тривалий час підтримує багатьох українських активістів та ініціативи у сферах прав людини, боротьби з корупцією, жінок, ЛГБТКІ+, молоді й культури. Організація виділяє десятки мільйонів євро на підтримку демократії та профінансувала кілька сотень нових ініціатив нашої держави. 
 
У відповідь на російське вторгнення в Україну ЄФД негайно затвердив програму екстреної допомоги для своїх українських партнерів, включно з фінансуванням та фондом поповнення для покриття додаткових потреб, таких як переміщення та безпека.
 

Як Європейський фонд за демократію допомагає «УМ»

Випуск газети, яку ви тримаєте в руках або читаєте на сайті, можливий завдяки Європейському фонду за демократію. За його підтримки ми маємо змогу стабільно й безперебійно друкувати «Україну молоду», кореспонденти — писати матеріали на резонансні й важливі теми, а онлайнова редакція — посилювати роботу сайту й соцмереж. 
 
Наша газета — одне з небагатьох загальноукраїнських друкованих видань, що залишається на ринку в складних економічних, а тепер і воєнних умовах.
 Європейський фонд за демократію — це незалежна грантодавча організація, заснована  в 2013 році Європейським Союзом (ЄС).
 
Пріоритетні теми як друкованої версії «УМ», так і сайту — утвердження демократичних і національних цінностей, формування в читачів світоглядних позицій, що сприяють згуртуванню нації, протидії російській пропаганді та підтримці Збройних сил України для досягнення перемоги у війні з росією.
 
Цінності, які ми поділяємо з Європейським фондом за демократію, примножуються в результаті плідної співпраці газети з організацією.
 
Так, ми спільно робимо крок до об’єктивного, неупередженого інформування нашої читацької аудиторії у цей непростий час, утверджуємо європейські стандарти роботи преси та демократичні цінності в українському суспільстві. 
 
Редакція газети висловлює щиру подяку партнерам з Європейського фонду за демократію за таку необхідну в умовах війни й невизначеності фінансову допомогу.