«Побєда», Кузьма і Барбара: фільм за книжкою Скрябіна повертає у 1990-ті

20.03.2024
«Побєда», Кузьма і Барбара: фільм за книжкою Скрябіна повертає у 1990-ті

«Я, «Побєда» і Берлін». (Фото з сайту bhfilms.com.ua.)

У Києві відбулася прем’єра фільму «Я, «Побєда» і Берлін».
 
Його зняли за мотивами однойменної повісті Кузьми Скрябіна. 
 
Як зазначили організатори події, працювати над картиною розпочали майже шість років тому.
 
На заваді став спочатку ковід, а коли вже все було знято і на березень 2022 року йшла активна підготовка до прем’єри — розпочалося повномасштабне вторгнення.
 
Тоді вирішили, що покажуть фільм уже після нашої перемоги, зазначив один із продюсерів Юрій Артеменко. Однак згодом переінакшили.
 
Бо у складний час потрібен позитив: якихось кумедних моментів і загалом гарної музики, якими пронизана стрічка, багатьом бракує. Тож прокат вирішили більше не відкладати.
 
Першими картину побачили воїни з Яворова. Від військових були дуже теплі відгуки. У столиці зібралися на допрем’єрний показ популярні українські актори, музиканти, політики, друзі та родина Кузьми, зокрема дружина Світлана і донька Барбара.
 
За сюжетом картини, у 1990-х звичайний хлопець, музикант-початківець Кузьма, за кілька днів до запланованого концерту вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій «Побєді».
 
Її він придбав буквально напередодні, аби вразити кохану дівчину. Але цього виявилося замало, тож Кузьма обіцяє своїй коханій Барбарі повернутися додому на крутій тачці — у Берліні він хоче обміняти у відомого колекціонера свою жовту раритетну і дуже побиту життям і обставинами автівку на омріяний шестисотий «Мерседес».
 
Та вже з перших хвилин подорожі стає зрозуміло: все пішло шкереберть. Про всі пригоди на шляху до мрії не розповідатиму, краще це дивитися з екрана — 14 березня фільм вийшов у широкий прокат.
 
Якщо коротко, то це історія про становлення музиканта, пошуки себе, дружбу та шлях до мрії, який часом сповнений карколомних пригод. І все це відбувається в супроводі культової музики Андрія Кузьменка.
 
Неабиякого колориту додає й головний виконавець Іван Бліндар. Він хоч зовні й не дуже схожий на Кузьму, але манера говорити, сама говірка й інтонації справляють враження, що це саме він.
 
Актор розповів, що спочатку на роль головного героя відібрали іншого актора. Але там щось не зрослося — і на додаткових пробах взяли його.
 
Каже, після затвердження він найперше, що зробив, — поїхав до Яворова, на батьківщину Кузьми. Там він бродив місцями дитинства й юності співака, заглядав у дворики, знайомився з людьми, розпитував.
 
«Я багато дізнався, може, навіть такого, про що не варто було знати», — зізнається виконавець головної ролі. Але, каже Іван, це й був той справжній Кузьма, з його плюсами та мінусами, з його поглядами. Іван не був знайомий з Андрієм за життя, хоча завжди захоплювався його музикою.
 
Багато музики і в фільмі. Як на мене, кавери на пісні гурту «Скрябін» підібрані досить влучно. Й інші треки доповнюють сюжет. Спеціально для фільму переспівали 16 найзнаковіших пісень Кузьми топові сучасні виконавці: Wellboy, Женя Галич та гурт O.Torvald, ТНМК, «Антитіла» й інші. Фіналіст одного з сезонів «Голосу країни» Андрій Хайат, більш відомий як Khayat, переспівав для фільму в притаманній і особливій манері  «Побєду-Транс».
 
Друга Кузьми Барда зіграв маловідомий, але доволі харизматичний актор Володимир Гева. Найімовірніше, ця роль допоможе його популярності. Як, власне, і молодій актрисі Марії Стопник. Вона грає кохану дівчину Кузьми Барбару. Режисерка фільму — Ольга Ряшина. 
 
Марина КРИВДА