Синоптики розповіли, коли прийде довгождане тепло

06.03.2024
Синоптики розповіли, коли прийде довгождане тепло

Найближчим часом сонячні промені остаточно замінять похмуру погоду, що супроводжувала Україну останній зимовий місяць.

За даними Укргідрометцентру, березнева погода нарешті порадує українців сонячним теплом і переважно сухою, приємною погодою.
 
Синоптики прогнозують, що перший місяць весни київська температура повітря навіть перевищуватиме кліматичну норму.
 
Найближчим часом сонячні промені остаточно замінять похмуру погоду, що супроводжувала Україну останній зимовий місяць. 
 
«Температурні показники коливатимуться — ночі будуть дещо прохолодніші: немає «ковдри» з хмар, тож швидше вихолоджується приземний шар повітря, — зазначила синоптикиня Наталія Птуха виданню NV. — Та в денні години сонечко забезпечить прогрів повітря до комфортних плюсових температур».
 
Найтепліше буде в західних регіонах: там температура вночі +1...+6, вдень +10...+16. Решта території — вночі від +2 до -4, а вдень +5...+11. В Криму і на Одещині до +14.
 
«Загальна тенденція дає підстави очікувати, що середня температура березня також буде вищою за кліматичну норму», — стверджує експертка.
 
Схід України — ближче до центру антициклону, тож там буде прохолодніше, а контрасти між нічними і денними температурами стануть яскравішими: вночі -2...-7, а вдень +2...+7 градусів.
 
«На Закарпатті може бути навіть +18 градусів на початку календарної весни, — прогнозує Птуха. — Решті території, яка залишається між західними та східними областями, вночі слід очікувати від +4 до -2 та від + 7 до +13 удень. Вітер переважатиме південно-східний з переходом на південно-західний і швидкістю 3-10 м/с». 
 
За словами народного синоптика Володимира Деркача, цьогорічна весна буде теплою й вологою. Літнього тепла не очікується, натомість у травні ще можливі заморозки, про це він розповів у коментарі «Телеграфу».
 
Так, за його даними, березень виявиться досить теплим як для першого місяця весни. Хоча зима ще нагадає про себе в середині місяця, опади будуть помірні і затяжних дощів очікувати не варто.
 
За прогнозом народного синоптика, початок весни в Україні буде погожий, але досить бідний на опади. Удень очікується здебільшого плюсова температура, але можливі невеликі морози вночі.
 
Приблизно із середини першої декади березня поволі теплішатиме, а наприкінці першої десятиденки слід очікувати значного зростання температури: прийде справжнє весняне тепло, хоч уночі ще траплятимуться заморозки.
 
Із середини другої декади березня температура повітря знову опуститься, з’являться опади. На початку третьої декади, зазначає народний синоптик, очікується похолодання з мокрим снігом. Інколи температура повітря падатиме до «мінуса».
 
«Наприкінці березня трохи потеплішає, однак справжнього весняного тепла ще не буде», — каже Деркач.
 
Квітень також збереже помірність опадів, буде тільки один період з підвищенням вологи на 2-3 дні. Загалом у цьому місяці спостерігатимуться середньостатистичні температури середини весни.
 
Останній весняний місяць очікується досить вологим, будуть періоди з сильними дощами, але триватимуть вони недовго. Температура повітря, за словами синоптика, буде помірною, літнього тепла у травні також іще не буде. Натомість є вірогідність нічних заморозків наприкінці місяця.
 
Березень не принесе серйозних магнітних бур. До 23-го числа вони майже не відчуватимуться, а з 24-28 березня рівень підвищиться до середньої інтенсивності.
 
Магнітна активність часто супроводжується головним болем, дратівливістю, безсонням, раптовими спалахами гніву або панічними атаками.
 
Найбільше від неї страждають метеозалежні люди, вагітні жінки та літні особи. Тож не забувайте дбати про себе, більше рухатися й радіти, що ми разом пережили ще одну воєнну зиму! І разом зустрічатимемо весняне тепло.