На турнірі WTA1000 в Дубаї Еліна Світоліна в третьому колі поступилася першій ракетці світу

28.02.2024
На турнірі WTA1000 в Дубаї Еліна Світоліна в третьому колі поступилася першій ракетці світу

На турнірі WTA1000 в Дубаї Еліна Світоліна в третьому колі поступилася першій ракетці планети, Ігі Швьонтек із Польщі. Фото з сайту (sportarena.com.)

На цьогорічному Відкритому чемпіонаті Австралії українські тенісистки створили справжній фурор.
 
У Мельбурні вони побили не один національний рекорд за кількістю учасниць у пізніх раундах турніру.
 
Найбільше ж своїм виступом вразила публіку Даяна Ястремська, котра першою з українок дісталася півфіналу австралійського «шолома».
 
Такий результат наших співвітчиз­ниць виглядає абсолютно закономірним, адже всі вони в оновлених рейтингах WTA стабільно тримаються в «топ-50».
 
Уся ця п’ятірка, було, заявилася на представницький турнір у Дубаї, однак повторити колективний успіх «АО»-2024 дівчата не змогли.
 
Через проблеми зі здоров’ям Леся Цуренко та Марта Костюк були змушені відмовитися від своїх стартових поєдинків в ОАЕ.
 
Півфіналістка австралійського «шолома» Ястремська обмежилася участю в першому колі. А довше за всіх на турнірі протрималася Еліна Світоліна.
 
Розпочавши свій турнірний шлях із перемоги над співвітчизницею Ангеліною Калініною, перша ракетка України дійшла до третього кола змагань, де поступилася лідерці світового рейтингу, Ігі Швьонтек із Польщі.
 
Спостерігаючи за персональними рейтинговими успіхами такої великої кількості українок, у Федерації тенісу України вирішили серйозним чином змінити підхід до менеджменту діяльності жіночої національної збірної й на найближчі чотири роки передали її управління Фонду Еліни Світоліної.
 
«Передача управління збірною є кроком уперед до нашої мети — розвитку та популяризації українського тенісу. Сподіваємося, таке співробітництво принесе покращення результатів нашої збірної», — заявив президент ФТУ Сергій Лагур.
 
За словами Світоліної, під управлінням фахової команди Фонду національна збірна здатна продемонструвати високий результат у Кубку Біллі Джин Кінг — жіночому командному чемпіонаті світу з тенісу — й цілком здатна привезти Кубок світу в Україну.
 
Зазначимо, що, заснований у 2019 році, окрім іншого, Фонд Еліни Світоліної займається підтримкою талановитих українських тенісистів.
 
Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну його діяльність зосереджена на допомозі тим талантам, котрі виїхали за межі нашої країни. У різних країнах Європи Фонд забезпечує проживання, харчування та тренування для 60 юніорів та юніорок.
 
«Після 24 лютого 2022 року все змінилося — наші цілі, наші погляди. Потрібно було швидко реагувати на дітей. Для сімей це було непросто. Теніс — це не перше, про що ти думаєш. Ти думаєш раніше про свою безпеку, але пізніше також важливо продовжувати те, що ти любиш, продовжувати мріяти та займатися спортом. Це трохи змінює твоє мислення, дозволяє відволіктися від війни, через яку ти бачиш своїх батьків стурбованими та зляканими», — розповіла Світоліна.
 
Зі свого досвіду прима вітчизняного тенісу знає, що для спортсмена дуже важливою є допомога психолога, аж надто її потребують травмовані війною діти.
 
«Маю досвід роботи з психологами на різних етапах моєї кар’єри. У тенісі поразки трапляються часто, а тобі потрібна психологічна рівновага, щоб не втрачати ґрунт під ногами, коли це стається, — й водночас не злітати надто високо після перемоги. Необхідний баланс, і якраз психолог здатен допомогти знайти методи його досягнення, дієві саме для тебе. Щоб надалі у складних ситуаціях ти міг допомогти собі сам. Думаю, сьогодні кожному українському спортсмену варто попрацювати з психологом, щоб відновити рівновагу і бути готовим іти далі. Консультації психолога особливо актуальні під час війни», — наголосила Світоліна.