Ярослава Магучіх розпочала олімпійський рік з рекорду сезону в світі

14.02.2024
Ярослава Магучіх розпочала олімпійський рік з рекорду сезону в світі

На турнірі в Нью-Йорку Магучіх обмежилася гросмейстерською висотою в 2 метри. (Фото з сайту sport.ua.)

Близькість літньої Олімпіади в Парижі спонукає спортсменів шукати свої максимальні можливості.
 
На шляху до своєї пікової форми вони мають чіткі орієнтири.
 
Після Олімпійських ігор-2020 іменита вітчизняна атлетка Ярослава Магучіх пообіцяла, що на наступних Іграх неодмінно підвищить рівень своїх медальних амбіцій і після токійської «бронзи» в столиці Франції змагатиметься за олімпійське «золото».
 
На минулій Олімпіаді піднятися на третю сходинку п’єдесталу Ярослава змогла завдяки вдалому стрибку на 2 метри.
 
Водночас переможниця тих змагань Марія Ласицкене, котра тоді виступала під прапором олімпійського комітету росії, взяла висоту 2,04. 
 
Відтак орієнтир для Магучіх — чіткий і зрозумілий. І символічно, що саме з підкорення цієї висоти — 2,04 м — Ярослава розпочала олімпійський рік.
 
На міжнародному стрибковому турнірі в німецькому Коттбусі іменитій українці не було рівних. Уже на позначці 1,98 м всі її конкурентки завершили стрибковий процес.
 
А українка поступово набирала висоту й після вдалого підкорення 2,01 із другої спроби взяла й 2,04, показавши таким чином найкращий результат сезону в світі.
 
«Рада почати рік із 2,04 і рекорду сезону в світі. Сьогодні була хороша боротьба. Далі — більше, й дякую за вашу віру в мене», — звернулася в інстаграмі до своїх шанувальників Магучіх.
 
Після цього успіху Ярослава піднялася на восьме місце в історії за кількістю стрибків на понад два метри.
 
А далі українка завітала до США, де знову долучилася до рекордної події. Її досягнення стосувалося історії турніру золотої серії Світового легкоатлетичного туру в Нью-Йорку.
 
Можливо, сам по собі результат 2,00 виглядає не таким уже й захмарним, утім для нью-йоркських стартів це рекорд змагань.
 
Узяти в Нью-Йорку гросмейстерську висоту Магучіх було не так уже й просто: підкорилася вона українській атлетці лише з третьої спроби.
 
Зрештою, намагалася тут Магучіх перевершити свій кращий результат сезону, утім підкорити планку на висоті 2,05 не змогла.
На початку 2024 року в німецькому Коттбусі Ярослава Магучіх 
встановила рекорд сезону в світі.
Фото з сайту uaf.org.ua.
 
«Мені складно брати участь у змаганнях після того, як я прочитала новини про російські ракети, запущені по цивільних. Я думаю, скільки людей загинуло, скільки людських будинків було зруйновано. Це важко», — пояснила свій відносно невисокий результат у Нью-Йорку Магучіх.
 
Щодо її суперниць, то другою на турнірі категорії «Ґолд» Millrose Games із результатом 1,97 м стала господарка змагань Вашті Каннінгем, а на третю сходинку п’єдесталу піднялася Наваль Менікер із Франції — 1,86.
 
Поступово набирає форму й лідер чоловічої збірної України зі стрибків у висоту Андрій Проценко. Свій перший у новому році міжнародний старт він не завершив через м’язову травму.
 
Але швидко відновився й на турнірі UdinJump Development в італійському Удіне посів третє місце, показавши результат 2,18 м. А домінував у секторі кубинець Луїс Зайяс, який узяв 2,26 м.
 
Цікаво, що в 2021 році тут, в Удіне, Проценко, так само в протистоянні з представником Куби, здобув перемогу, сягнувши 2,28 м.