Стрибун у воду Олексій Середа став дворазовим призером ЧС із водних видів спорту у Катарі

14.02.2024
Стрибун у воду Олексій Середа став дворазовим призером ЧС із водних видів спорту у Катарі

Стрибун у воду Олексій Середа став дворазовим призером чемпіонату світу з водних видів у Катарі. (Фото з сайту www.worldaquatics.com.)

Узагалі-то у спортивному світі не прийнято проводити в олімпійський рік чемпіонати світу.
 
Подіями такого масштабу тут намагаються насолоджуватися окремо.
 
Проте, коли через пандемію ковіду Міжнародному олімпійському комітету довелося перенести Олімпіаду-2020 у Токіо, шкереберть пішли й інші раніше затверджені графіки.
 
Відірвана від реальності логіка вважає чимось незрозумілим проведення в шестимісячний період одразу двох чемпіонатів світу з водних видів спорту, однак саме такий вихід знайшли керівники FINA для того, щоб на практиці відбулися «ЧС-2021» у Фукуоці та «ЧС-2023» у Катарі.
 
У підсумку вийшло так, що перший провели з дворічною затримкою — у липні 2023 року, а наступний акватичний форум через пів року вже завітав до катарської столиці — Дохи.
 
Побачити, як виглядають напередодні головних стартів чотириріччя кращі представники водного світу, досить цікаво.
 
Однак зовсім не факт, що з таким неймовірно насиченим графіком усі вони в Досі працювали на максимумі.
 
Як не крути, а найважливіший у 2024 році старт — усе ж Олімпійські ігри в Парижі.
 
«Виступ на чемпіонаті світу дав зрозуміти, що ми можемо боротися за призові місця на найвищому рівні. Наша головна мета — це Олімпіада, й саме до неї ми повинні підійти в оптимальній формі, й зробимо для цього все можливе», — підсумував свій виступ на ЧС у Катарі 16-річний український стрибун у воду Кіріл Болюх.
 
Удвох із 18-річним Олексієм Середою вони здобули на акватичному планетарному форумі «бронзу» на 10-метровій платформі, чим неабияк потішили своїх наставників та вболівальників.
 
На минулому «мундіалі» у Фукуоці український дует на цій же висоті разом зі «сріблом» отримав і олімпійську ліцензію. Відтак, необтяжені додатковими завданнями, стрибали у Досі хлопці легко й невимушено.
 
«Вважаю, що третє місце на чемпіонаті світу — це дуже добре», — оцінив результат Болюх, хоча й не став приховувати, що працювати є над чим.
 
А в індивідуальних стрибках із вишки Олексій Середа взагалі викликав фурор, оскільки вперше в історії України виграв у цьому змагальному виді індивідуальну нагороду на ЧС серед чоловіків.
 
«Це четвертий для мене чемпіонат світу, і нарешті мені вдалося взяти індивідуальну медаль. Я зібрався і зробив це. Все склалося так, як я і хотів», — зазначив Олексій.
 
У фіналі він заробив рекордну для себе суму балів (528,65), пропустивши поперед себе двох китайських стрибунів.
 
За словами Середи, медалі, котрі українські водні акробати вибороли в Досі, — це величезна праця великої команди: хореографів, масажистів, тренерів загальної та спеціальної фізичної підготовки, лікарів, психологів, президента федерації Ігоря Лисова.
 
«Я всім щиро дякую. Головне те, що ми можемо тренуватись завдяки ЗСУ в такі важкі для нас та нашої країни часи й представляти Україну на міжнародних стартах», — наголосив дворазовий призер світової першості в Катарі.
 
Додамо, що, окрім двох нагород, здобутих на катарських трамплінах, виборола українська збірна на ЧС іще й нагороду в артистичному плаванні. На завершення змагань у Досі своє слово мають ще сказати й вітчизняні плавці.