На рекордних позиціях: уперше в історії у топ-35 рейтингу WTA одразу п’ять українок

31.01.2024
На рекордних позиціях: уперше в історії у топ-35 рейтингу WTA одразу п’ять українок

Людмила Кіченок (праворуч) у дуеті з латвійкою Оленою Остапенко стала фіналісткою парного австралійського «шолома». (Фото з сайту sport.ua.)

На Відкритому чемпіонаті Австралії-2024, який подарував Україні низку національних рекордів, наші тенісисти до останнього боролись за трофеї.

 

Після несподівано раннього вильоту з турніру першої ракетки світу Іги Швьонтек для Даяни Ястремської та Еліни Світоліної відкривалась непогана сітка ледь не до фіналу.

 

Даяна та Еліна мали б грати між собою за місце у четвірці найкращих, проте перша ракетка країни через прикру травму спини не змогла дограти матч проти чешки Лінди Носкової.


Те, що не вдалось зробити Еліні, сповна втілила у життя Даяна, яка впевнено обіграла Носкову — 6:4, 6:3.

 

А за вихід до фіналу Ястремська протистояла 15-й сіяній, китаянці Чжен Ціньвень: у вирішальні моменти поєдинку кращою була саме Чжен — 6:4, 6:4.


Після матчу Даяна віддала належне суперниці, але визнала, що показати кращу гру у півфіналі їй завадила втома, адже до шести матчів в основній сітці українка встигла зіграти ще три поєдинки у відборі.

 

«Чжен зіграла чудово, але я думаю, що, якби я відчувала себе трохи свіжішою, перемога була б на моєму боці», — сказала Ястремська.


Вона також спрогнозувала, що Чжен за такого ж високого рівня гри може тріумфувати у фіналі.

 

Проте у вирішальному матчі за титул китаянка не змогла нав’язати боротьбу «нейтральній» білорусці Аріні Сабалєнці — 3:6, 2:6.


Ястремська ж завдяки виходу до півфіналу повертається до топ-30 табеля про ранги — цей тиждень вона починає 29-ю.

 

Покращили свої позиції і Еліна Світоліна та Марта Костюк: Еліна вперше після декрету повернулась до топ-20, а Марта вперше у кар’єрі піднялась на 28-ме місце. Далі йдуть Леся Цуренко й Ангеліна Калініна (31-ша та 32-га позиція відповідно).

 

Таким чином, уперше в історії одразу п’ять українок одночасно перебувають у топ-35 рейтингу WTA.


Попри поразку Ястремської, без фіналу австралійського «шолома» Україна не залишилась. Наша найкраща парниця Людмила Кіченок, яка вже кілька років виступає у тандемі з латвійкою Остапенко, після тріумфу на Вімблдоні у міксті з хорватом Мате Павичем торік нарешті дійшла до фіналу «шолома» і в парі.

 

Проте перемогти у матчі за трофей в Австралії  Люді й Олені не вдалось — вони поступились бельгійсько-тайванському дуету Мертенс/Се Шувей (1:6, 5:7).


«У мене були проблеми з ногою. Перед турніром декілька днів не тренувалася і взагалі не знала, чи зможу грати. Знали, що можемо обігрувати суперниць, але матч не склався. Удача була не нашому боці. Ми намагалися переламати матч на нашу користь, але не вдалося», — визнала Люда.


У чоловічій же сітці єдиним представником України став Денис Молчанов, котрий у парі з сербом Чачичем уперше в кар’єрі дійшов до третього кола. Це дозволило Денису дебютувати у топ-60 рейтингу.


Натомість переможцем в одиночному розряді, попри прогнози, цього разу став не Новак Джокович.

 

10-разовий тріумфатор австралійського «шолома» у півфіналі поступився 22-річному італійцеві Янніку Сіннеру, який зрештою і виграв свій дебютний трофей на такому рівні, зробивши у фіналі «камбек» після 0:2 за сетами проти «нейтрального» росіянина Медведєва.