Битви на всіх напрямках: рашисти знову бомблять своїх і зазнають непомірних втрат під Авдіївкою

24.01.2024

Рашистський літак знову не доніс бомбу до України і скинув її на дамбу в Бєлгородській області.

 

Місцева влада поки що не коментує обсяг пошкоджень, але сам факт чергового ляпу сповна видає нервозність окупаційних льотчиків при виході на бойові завдання.

 

Після резонансного знищення їхніх потужних бортів українською артилерією вони більше не можуть почуватися в небі вільно.


Водночас наші пілоти продовжують навчання на сучасних американських винищувачах F-16 у Данії, США та Британії.

 

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, на терміни підготовки зараз впливають кількість годин нальотів, погодні умови та перерва на Різдвяні свята. Але льотчики вже пройшли теоретичний курс і тепер піднімаються в небо з інструкторами.


Підготовку проходять не тільки пілоти, а й спеціалісти з обслуговування авіамашин. Необхідні навички вони напрацьовують у країнах, які особливо не розголошують свою участь у проєкті, тому інформація з цього приводу переважно конфіденційна.

 

«Партнери в рамках нашої авіаційної коаліції мають певний план, — повідомив Юрій Ігнат. — До цієї коаліції долучилися навіть ті держави, що не мають на озброєнні F-16, але все ж таки готують фахівців».


Поява у небі сучасних винищувачів критично важлива для ЗСУ. На думку військового експерта Петра Черника, після втрати таких унікальних машин, як А-50, рашисти дійшли висновку, що в нас уже є зенітно-ракетне озброєння, здатне загрожувати їхній авіації. Але від ракетно-бомбових ударів ворог відмовлятися не буде.

 

«На мою думку, вони зараз прорахують усі можливі алгоритми, — вважає експерт, — і в тому, що буде перезапуск особливо важких ударів боєприпасами ФАБ-250 і ФАБ-500, немає жодного сумніву».


Втім є й обнадійлива новина. У Сил оборони України, ймовірно, з’явилося дієве далекобійне озброєння, яке може обходити систему протиповітряної оборони на росії.

 

Про це свідчать останні удари по російських об’єктах у Ленінградській та Тульській областях, повідомив представник компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі канала «Еспресо».

 

За його словами, війна тепер переходить на інший етап ведення бойових дій.

 

«Слід зазначити, що відстань до цілі по прямій становить від 700 до 900 кілометрів, — сказав він. — Для того, щоб обійти вузли російської ППО і різні загрозливі напрямки, подібна траєкторія має становити десь 1 тис. 200 км. Це говорить про те, що у нас є такі далекобійні засоби і що вони можуть оминати системи ППО росії та вражати заплановані об’єкти противника».


Надзвичайно гаряче і в Авдіївці. Попри те, що ворог на цій ділянці фронту за кілька місяців ведення бойових дій просунувся вперед лише на 500 метрів, наказ путіна взяти місто до його чергових перевиборів залишається чинним.

 

Втрати ворога тут колосальні — 531 одиниця військової техніки, 293 бойові броньовані машини, 169 танків і тисячі військових. Причому ці дані були зібрані лише на основі візуальних спостережень, тому насправді їх може бути більше.