Фанфари нескореності: у Києві звучатиме твір, на який надихнула молитва бійців «Азова»

17.01.2024
Фанфари нескореності: у Києві звучатиме твір, на який надихнула молитва бійців «Азова»

Національний академічний духовий оркестр. (Фото Вікторії ГОЛОВЧЕНКО надане Національною філармонією України.)

Концерт «Українська рапсодія» Національного академічного духового оркестру під орудою молодого і артистичного диригента Івана Стецького відбудеться у Києві 24 січня.

 

Так називається і твір сучасного швейцарського композитора Франко Чезаріні, натхненний колоритом українського фольклору різних регіонів нашої країни. Автор писав її впродовж 1979—1993 років.

 

Відтоді вона стала дуже популярною і її виконували духові оркестри різних країн.


Оркестр запрошує у колоритну та яскраву мандрівку творчістю українських композиторів різних епох — від легендарної потужної увертюри до опери «Тарас Бульба» основоположника вітчизняної музики Миколи Лисенка до «Концертіно» молодого сучасного композитора Едварда Кравчука, музику якого за останній рік прослухало понад 7 мільйонів меломанів по всьому світу (за даними Spotify).


Звукописні партитури просякнуті відповідним інтонаційним та тембровим шармом, як-от побудована на карпатському фольклорі «Гуцульська рапсодія» Майбороди, буковинські теми у «Рапсодії» Затуловського, «Ятрань» Жульєва, котра захоплює козацьким духом, «Троїсті музики» Колодуба, що відображає звучання найпопулярнішого народного інструментального ансамблю, та інші родзинки програми.


На початку концерту  прозвучать урочисті фанфари «Слава Україні!» для великого духового оркестру сучасної композиторки, піаністки й органістки Ірини Алексійчук, написані вже під час широкомасштабного вторгнення. 

 

У жовтні 2022 року до композиторки звернувся Алан Тонгрет, керівник Tongret ARTS LLC, американець, якому глибоко не байдужа ситуація в Україні після загарбницького нападу на неї держави-терориста.

 

Замовив написання твору на підтримку нашої країни та демократії в усьому світі, до річниці початку повномасштабних бойових дій росії в Україні. Головною умовою і проханням пана Алана було те, щоб світову прем’єру та студійний аудіозапис здійснив саме наш Національний академічний духовий оркестр України.

 

Генеральний директор колективу Олександр Піроженко радо підтримав цю ідею. Результатом співпраці стало, зокрема, відео Iryna Aleksiychuk, Glory to Ukraine!, solemn fanfare for a wind band. 1’30’’.


На створення цих урочистих фанфар Ірину надихнула молитва бійців батальйону «Азов» перед боєм. Текст, що починається словами «Україно свята, мати героїв, зійди до серця мойого», був написаний у 1919 році борцем за незалежність України Осипом Мащаком.

 

Написаний кров’ю на стіні тюремної камери, в якій його було ув’язнено. В основі твору лежать дві музичні теми, які знайомі й дорогі серцю кожного українця — з Гімну України та з пісні «Ой у лузі червона калина».