Режисерка «Барбі» Ґрета Ґервіґ головуватиме в журі Каннського фестивалю

10.01.2024
Режисерка «Барбі» Ґрета Ґервіґ  головуватиме в журі Каннського фестивалю

Ґрета Ґервіґ.

Ґрета Ґервіґ, чий фільм «Барбі» у прокаті перетнув межу в $1 млрд, стане головою конкурсного журі 77-го Каннського кінофестивалю.

 

Про це повідомляє видання Screen Daily.


Після того, як стрічка «Барбі» з’явилася в кінотеатрах 20 липня, Ґервіґ стала справжньою рекордсменкою в кіноіндустрії.

 

Головну роль ляльки зіграла Марґо Роббі, а її бойфрендом Кеном на екрані був Раян Ґослінґ.

 

Бюджет стрічки становив приблизно 128-145 мільйонів доларів.


Фільм побив рекорд компанії Warner Bros і став найкасовішим у їхній історії, а режисерка стала першою жінкою з касовими зборами вище $1,4 млрд.

 

Це дало можливість Ґреті Ґервіґ очолити журі кінофестивалю в Канні (як першій американці-судді за тривалий період), що проходитиме з 14 по 25 травня 2024 року.


За словами президента фестивалю Айріса Кноблоха і генерального делегата Тьєррі Фремо, це призначення було «очевидним вибором, оскільки Ґрета Ґервіґ так сміливо втілює оновлення світового кінематографа, для якого Канни кожного року є і попередником, і резонансом».


«Окрім сьомого мистецтва, вона також є представницею епохи, яка руйнує бар’єри та змішує жанри, підносячи таким чином цінності інтелекту та гуманізму», — додали вони у спільній заяві.


Фестиваль також окреслив Ґервіґ «героїнею сучасності» та «послом незалежного американського кіно», якій вдалося «звузити прірву між мистецтвом та індустрією».


Ґервіг була впливовою у світі незалежного кінематографа ще до її прориву з блокбастером «Барбі». Вона писала сценарії та грала головну роль у фільмах «Френсіс Ха» та «Володарка Америки», а як режисерка заявила про себе у першому фільмі «Леді Бьорд» 2017 року, що отримав п’ять номінацій на «Оскар», зокрема й за найкращу режисуру.


У 2019 році вона зняла фільм «Маленькі жінки», який також номінували на «Оскар» і відзначили кількома нагородами. Ґервіґ також є співавторкою сценарію майбутнього бойовика Disney «Білосніжка» режисера Марка Вебба, який вийде у 2024 році.


Нині її кінохіт «Барбі» претендує на отримання «Оскара», 9 номінацій на «Золотому глобусі» і рекордних 18 — на проєкті «Вибір критиків», — найбільшу кількість за 29 років існування премії.


Як повідомляють у виданні Variety, стрічка досі б’є всі можливі рекорди. Її номінували у категоріях: за найкращий фільм, режисуру, жіночу роль (Марґо Роббі), чоловічу роль другого плану (Раян Ґослінґ), жіночу роль другого плану (Америка Феррера) та оригінальні композиції: Dance the Night, I’m Just Ken та What Was I Made For?

 

Лада ОСА