Ангели з «Альфи»: унікальний підрозділ бойових медиків із СБУ рятує життя воїнів на фронті

20.12.2023

Життя сотням українських захисників у найгарячіших точках на лінії фронту врятували медики-спецпризначенці, які діють в унікальному підрозділі, створеному в Центрі спеціальних операцій «А» СБУ — легендарній «Альфі».

 

Що й казати, за майже два роки повномасштабного вторгнення вони провели велику кількість оперативних втручань під обстрілами.


«Це справжні спецпризначенці. Вони виконують свої завдання у безпосередній близькості до лінії зіткнення. За 10-15 кілометрів від лінії фронту вони проводять складні хірургічні втручання і повертають з того світу наших побратимів. Це — лікарі від Бога», — розповів голова СБУ Василь Малюк у фільмі «Бойові медики. Смерть зачекає» з документального циклу «СБУ. Спецоперації перемоги».

 

За його словами, військовослужбовці ЦСО «А» СБУ воюють з 2014 року, але після повномасштабного вторгнення виникла необхідність посилення медичного напряму. Тож саме цей підрозділ ЦСО «А» СБУ створили за зразком медичних корпусів найкращих армій світу — США, Франції, Німеччини.


«Зараз ми маємо значно більше практичного досвіду на полі бою. І, по суті, вони вчаться у нас», — наголосив Василь Малюк.

 

І зазначив, що бойові медики рятують не тільки співробітників ЦСО «А», а й усіх військовослужбовців Сил оборони, які потребують невідкладної медичної допомоги.


Показово, що свої операційні медики-спецпризначенці можуть оперативно розгорнути практично у будь-якому місці недалеко від лінії зіткнення. Це дає можливість врятувати більше життів.

 

Адже чим далі потрібно транспортувати важкопораненого з поля бою, тим менше у нього шансів вижити.


У фільмі розказані історії бійців, які мали майже нульові шанси на виживання. Одна з них — про стрільця-зенітника ЗСУ, в авто якого ворог поцілив із протитанкової ракети, інша — про бійця, якому після поранення вчасно провели надскладну операцію на серці неподалік лінії фронту.


Зрозуміло, що інформація про бойових медиків є засекреченою. Світова практика показує, що імена цих лікарів, їхнє пересування, професійні деталі мають бути у таємниці.

 

Бо цінність життя кожного з них помножена на сотні врятованих ними життів.