МОК допустив до літніх Ігор-2024 у Парижі «нейтральних» спортсменів із росії та білорусі

13.12.2023
МОК допустив до літніх Ігор-2024 у Парижі «нейтральних» спортсменів із росії та білорусі

Міжнародний олімпійський комітет погодив виступ окремих російських та білоруських спортсменів на Іграх-2024 у Парижі в нейтральному статусі. (Фото з сайту skysports.com.)

Як і очікувалося, Міжнародний олімпійський комітет затвердив своє раніше анонсоване рішення і допустив до Олімпіади-2024 в нейтральному статусі спортсменів із росії та білорусі.

 

Виконком організації вирішив, що на літніх Іграх у Парижі зможуть виступити окремі атлети з російськими та білоруськими паспортами, котрі пройдуть встановлені міжнародними федераціями кваліфікаційні вимоги, окрім тих, котрі активно підтримують війну в Україні, а також мають контракти з армією чи силовими структурами своїх держав.

 

При цьому російські й білоруські спортсмени взагалі не отримають допуску до командних змагань. Ті ж, хто потрапить до Парижа, не матимуть дозволу демонструвати на Іграх національні прапори й символи.


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба різко відреагував на допуск представників країн-агресорок до Олімпійських ігор-2024: «Москва не підійматиме білих нейтральних прапорів на змаганнях, як це уявляє МОК, а демонструватиме тріумф здатності уникнути відповідальності за розв’язання найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни. Немає сумнівів у тому, що кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні».


У МОК вирішили різко прискорити прийняття цього рішення, адже раніше очільник світового олімпійського руху Томас Бах обіцяв оголосити остаточний вердикт у цьому непростому питанні в березні наступного року.


«Ми рішуче засуджуємо безвідповідальне рішення членів виконкому Міжнародного олімпійського комітету. Нейтральність у часи, коли у Європі триває найкривавіша війна з часів Другої світової і одна нація намагається знищити іншу, — означає безвідповідальність та мовчазне потурання вбивцям», — заявив в. о. міністра молоді та спорту Матвій Бідний, який замінив на цій посаді звільненого Верховною Радою Вадима Гутцайта.


За словами Бідного, участь в Олімпійських іграх — це не просто спорт. Це питання зовнішньої політики. «Рішення про участь має виходити з інтересів нашої держави. Ми повинні зберігати холодний розум і ухвалювати зважені рішення. Кожен спортсмен розуміє це. Рішення має бути зваженим, і ми будемо його комунікувати із суспільством», — каже в. о. керівника Мінмолодьспорту.


У спортивному міністерстві з великою обережністю говорять про можливість бойкоту Олімпіади як способу протесту.

 

«У будь-якому разі зараз оголошувати про бойкот не слід. Нам треба робити все, щоб російських олімпійців там було принаймні якнайменше. І тримати цю інтригу, цю напругу, тиск до самого кінця. Подивимось, яким чином МОК буде здійснювати свій відбір», — наголосив Бідний.


Наразі допуск до Олімпіади-2024 отримали 8 російських та 3 білоруські спортсмени.


Виконувачка обов’язків президента Федерації легкої атлетики України та народна депутатка Ольга Саладуха наголошує: «Українська спортивна спільнота не може погодитися з такою ухвалою МОК. І закликаємо наших партнерів в інших країнах проявити солідарність. Ми не можемо допустити, щоб адепти війни вільно брали участь в Олімпіаді. Наша мета залишається незмінною — жодного росіянина та білоруса на Олімпіаді-2024 навіть у статусі нейтральних. Хіба що крім тих, хто підписав антивоєнну декларацію та публічно засудив агресію».


Окремої уваги потребує позиція міжнародної легкоатлетичної спільноти, де взагалі не хочуть бачити на Олімпіаді повпредів країн-агресорок.

 

«Можливо, ви побачите якихось нейтральних атлетів з росії та білорусі на Олімпіаді в Парижі, але тільки не в легкій атлетиці. Позиція у нашому виді спорту не змінилася. Вона стійка, її прийняв виконком, і рада її дотримується. Вона практично одноголосно підтримується атлетичною сім’єю», — заявив президент World Athletics Себастьян Коу.


А що ж до ймовірності бойкоту Україною майбутніх Ігор у Парижі, то олімпійський чемпіон Токіо-2020, борець греко-римського стилю, народний депутат України Жан Беленюк зауважує: «Ми вже мали досвід бойкотування змагань, де були представлені «нейтральні» росіяни. І досвід того бойкоту, на мою думку, показав нам його неефективність. Спортсмени втратили можливість здобувати перемоги для нашої країни і, що ще важливіше, можливість використовувати міжнародні майданчики для того, щоб доносити інформацію по всьому світу про війну на Батьківщині. Тож на Олімпіаду треба їхати. І перемагати!»