Рашисти атакують оновленими БПЛА і намагаються прорвати оборону на Сході: ЗСУ дають гідну відсіч

29.11.2023

Тестування збитих українською артилерією БПЛА свідчить про те, що окупанти влаштовують регулярний нічний терор при допомозі вдосконалених дронів.

 

Ці моделі виготовлені з вуглецевого волокна, тому можуть поглинати радіолокаційні сигнали, ускладнюючи роботу ППО. Крім цього, вони мають меншу вагу, що дозволяє їм брати на борт більше вибухівки.


І це ще не все. «Ми знаємо, що росія прагне виробляти дрони на місці, а не імпортувати з Ірану. Вже з’явилися деякі ознаки заміни деталей на компоненти російського виробництва», — повідомив виданню Newsweek військовий експерт Девід Гемблінг.

 

Водночас він переконаний, що достатня кількість зенітних гармат Gepard і великокаліберних кулеметів може захистити об’єкти від атаки новими БПЛА. Саме цим і займається Україна.

 

«Двигун дрона може бути тихішим, а дрон може мати більш темне забарвлення, — вважає пан Гемблінг, — але поки це, по суті, той самий тип дрона. Його все одно можна ідентифікувати і в кінцевому підсумку збити».


Як повідомив «Новинарні» речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, рашисти засипатимуть нас безпілотниками у великій кількості, тому нам украй потрібні зенітні гармати різних модифікацій. Відтак повідомлення про те, що США викупили для України 60 установок Gepard, звучить досить оптимістично.

 

Як відомо, ці установки мають оптичну прив’язку до цілі, радіолокаційний супровід, автоматизоване управління та інші особливості, що робить машини дуже ефективними у своєму радіусі.


Протягом останніх тижнів окупанти помітно збільшили тиск на Авдіївку, але, попри оголошену на кремлівських пропагандистських каналах перемогу, це місто стовідсотково не контролює жодна зі сторін.

 

За даними керівника міської військової адміністрації Віталія Барабаша, на «промці» тривають запеклі бої. Загарбники й надалі відправляють велику кількість техніки для наступу, намагаються тиснути, але українські захисники стримують їхні штурми.

 

«Включилася «м’ясорубка», — пояснив він. — Наступ йде по флангах. Кілька днів тому наші війська відкинули окупантів за залізницю. За приблизно одну годину рашисти втратили 170 осіб».


Крім того, ворог продовжує наступ на лінії Куп’янськ—Сватове—Кремінна. За даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), окупанти трохи просунулися на південний захід від Першотравневого.

 

Водночас, за інформацією Генштабу, наші війська успішно відбили атаки ворога в районі Сіньківки, Іванівки, Новоселівського та поблизу Серебрянського лісу.


На цьому ж напрямку прикордонники бригади Гвардії наступу «Сталевий кордон» за допомогою антидронової рушниці успішно приземлили ворожий БПЛА.

 

Саперам вдалося знешкодити вибухову частину, і тепер, після перепрограмування, дрон-камікадзе повернеться до своїх попередніх господарів, але вже з потужнішим вибуховим сюрпризом.


Українські війська продовжують ведення наступальних операцій у районі Бахмута і на Мелітопольському напрямку в Запорізькій області. Зокрема, ЗСУ просунулися на південь від Роботиного.