Пришестя зими: хурделиця знеструмила сотні населених пунктів і паралізувала 14 трас

29.11.2023
Пришестя зими: хурделиця знеструмила сотні населених пунктів і паралізувала 14 трас

Випробування негодою у період воєнного стану. (Фото з сайту dsns.gov.ua.)

У ніч із неділі на понеділок активний південний циклон приніс у більшість регіонів України скажений штормовий вітер і сильну хурделицю.

 

За лічені години Одесу, Миколаїв, Херсон, Черкаси, Кропивницький, Київ, Полтаву та Суми густо засипало снігом, а схід, навпаки, залило дощем. Понад дві тисячі населених пунктів у 16 областях країни залишилися без світла.

 

На 14 дорогах через снігові замети перекрили рух транспорту. З цієї ж причини, за даними ДС «Укртрансбезпека», 1 тис. 370 вантажівок нині перебувають у місцях тимчасового відстою, ще 840 автомобілів довелося брати на буксир.


З особливою силою зима лютувала на Одещині. Як повідомив у телеграмі очільник Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко, подекуди снігові замети там сягають півтора метра. Аби врятувати ситуацію, до роботи залучили рятувальників, поліцейських, нацгвардійців.


Поблизу села Удобне прикордонники з автобусів евакуювали 42 людини, серед яких 10 дітей. На трасі Ізмаїл—Рені пасажирів, які застрягли в заметах, вивозили снігоходами. Довелося відбуксувати також 500 автівок, зокрема 14 автобусів та 12 автомобілів екстреної допомоги.


У самій Одесі внаслідок штормового вітру впала стометрова труба однієї з районних котелень великої потужності.

 

«Наразі оцінюємо пошкодження і вже розпочали аварійні роботи, — повідомив мер Геннадій Труханов. — Вранці оцінимо масштаб пошкоджень і відпрацюємо план робіт, щоб зробити все, аби котельня якнайшвидше почала працювати».


У сусідній Миколаївській області через заметіль перекрито рух на 10 ділянках доріг. Перемети тут сягають 2 метрів. Підрозділи ДСНС залучалися до ліквідації наслідків негоди 49 разів, відбуксовано 75 автомобілів.


У Києві та області через сильні пориви вітру, що сягали 22 метрів на секунду, оголосили перший рівень небезпеки. Синоптики радять триматися подалі від дерев і не виїжджати без особливої потреби з дому власними автівками.


Буревій також пошкодив найбільший стяг України, попри те, що його напередодні приспустили для збереження цілісності. Наразі пошкоджені залишки прапора зняли.

 

«Міцне вітростійке полотнище не витримало негоди, яка вирує у столиці, — прокоментував ситуацію заступник голови КМДА Вячеслав Непоп. — Однак на такі випадки ми передбачили запасні елементи. Підготовлене запасне полотнище вивісимо, щойно покращаться погодні умови».


У Черкаській області ускладнено рух поблизу міста Кам’янка. Поліцейські організували рух транспорту в реверсному режимі, близько 40 вантажних автомобілів були зупинені на відстій. Рятувальники розгорнули пересувні пункти обігріву.


У Кіровоградській області ліквідовано затор, що виник поблизу села Велика Виска. Три десятки вантажівок вивели на узбіччя. Відбуксовано 164 транспортні засоби. Майже 300 осіб потребували екстреної допомоги.


Тоді як північ, південь та центр атакує потужний циклон, на заході очікуються морози. За даними синоптиків, температура повітря там може опуститися до -9 °C.