Голлівудський «рецепт» «Наполеона»: Рідлі Скотта розкритикували за історичні неточності в трейлері стрічки

22.11.2023
Голлівудський «рецепт» «Наполеона»: Рідлі Скотта розкритикували за історичні неточності в трейлері стрічки

Стрічка вже зазнала критики з боку телеісторика Дена Сноу, мовляв, сцени з трейлера «Наполеона» мають чимало неточностей.

23 листопада у прокат виходить «Наполеон» Рідлі Скотта, де роль Бонапарта дісталася Гоакіну Феніксу, а його дружини Жозефіни — Ванессі Кірбі.


У фільмі покажуть першу великобюджетну голлівудську спробу перенести на екран історію французького імператора.

 

Велика частина екранного часу буде приділена стосункам із його першою дружиною Жозефіною й низці історичних подій — від відсікання голови Марії Антуанетті до битви під Ватерлоо. Однак не всі з них претендують на історичну правдивість.


Режисер Скотт розповів в інтерв’ю для The New Yorker, що його стрічка вже зазнала критики з боку британського телеісторика Дена Сноу, який зазначив, що сцени з трейлера «Наполеона» мають чимало неточностей.

 

Зокрема, момент стрілянини Наполеона по пірамідах під час битви при Ембабе чи волосся Марії Антуанетти перед стратою, котре насправді було обрізане, а не кучеряве, як у фільмі. Скотт відреагував на критику словами: «Живіть своїм життям» (Get a life).


«Якщо ви хочете по-справжньому зрозуміти Наполеона, то вам, мабуть, варто зайнятися власним вивченням і читанням. Тому що якщо ви подивитеся цей фільм, то побачите цей досвід, розказаний очима Рідлі», – розповів Фенікс (Наполеон) в інтерв’ю виданню Empire.


Водночас Девід Руні з The Hollywood Reporter пише про стрічку «Наполеон» таке: «Попри всі його м’язи, атмосферу і добре поставлені бої, фільм є занадто розтягнутим історичним гобеленом, щоб залишатися переконливим, особливо коли фокус уваги відволікається від центральної пари. (...) Хоча Скотта можна похвалити за його амбіції, ні йому, ні Скарпі (сценаристу) не вдається з’єднати ці численні сюжетні шматки в цілісну оповідь».


Ніколас Барбер з BBC відзначив «точний виклад кар’єри Наполеона чудово ілюстрованою сторінкою Вікіпедії, яка відзначає більшість основних подій його дорослого життя».

 

Кетрін Брей з Empire Magazine описала «Наполеона» як «історичний епос, який постійно шукає тонкі способи» змінити наше уявлення про те, яким має бути історичний епос.


З огляду на коментарі про те, що стрічці не вистачає цілісності, варто зазначити, що Скотт також готує 4-годинну версію стрічки для AppleTV+, у якій нам спробують показати більше деталей з життя Жозефіни, першої дружини Наполеона. Можливо, саме така «режисерська» версія переконає критиків, а глядачів ще краще занурить в історію Наполеона Бонапарта.

Лада ОСА