Акселератор сміливих талантів. Софія Ющенко стала виконавчою директоркою театрального клубу NASHi.etc

15.11.2023
Акселератор сміливих талантів. Софія Ющенко стала виконавчою директоркою театрального клубу NASHi.etc

Артдиректорка Леся Радченко, асистентка продюсера Настя Коптілова, креативна директорка Романа Соутус, smm-менеджерка Ксенія Матіяшек, виконавча директорка Софія Ющенко. (Фото надане організаторами.)

В Україні запустили новий формат театру — експериментальний театральний клуб NASHі.etc, який надаватиме незалежним митцям можливості та інструменти, аби втілювати їхні творчі ідеї та створювати власні мистецькі проєкти.

 

Розповідаємо, чим це відрізняється від звичайного театру, де такий формат уже працює, і що нового він дасть глядачам.

Як з’явилася ідея?

Театральна сфера в Україні хоч і вийшла на новий щабель розвитку, все ж залишається дуже прив’язаною до інституцій, що ставить незалежних митців у певні рамки, стримуючи їхні експерименти та розвиток нових мультидисциплінарних форматів.

 

Тож виникла ідея створення театрального інкубатора NASHi.etc, який має на меті дати поштовх розвитку сучасного українського театру. Засновницями NASHi.etc є театральна експертка українського походження Романа Соутус та Софія Ющенко, яка стала виконавчою директоркою театру.


«Понад усе я хочу, аби українські історії були почуті, і, на мою думку, театр — прекрасне місце для цього. Ми маємо на меті розвивати сучасний український театр, стимулюючи митців до експериментів та пошуку нових сучасних підходів до театру, надаючи простір для навчання і практики, а також представлення на міжнародному рівні», — розповідає засновниця NASHI.etc та його креативна директорка Романа Соутус.

Чому театральний клуб?

Класичний театр відрізняють наявність інституції, акторської трупи та визначеного репертуару. Натомість експериментальний театральний клуб не має місця чи стандартного амплуа; він стане акселератором нових, сміливих талантів, які розвиватимуть в Україні сучасну і незалежну театральну спільноту.

 

Роль NASHi.etc — допомагати митцям втілювати їхні творчі ідеї, надаючи локацію, обладнання, інформаційну та організаційну підтримку, супровід експертів і міжнародне представлення. У NASHi.etc це називають копродакшном.


На ідею NASHi.etc надихнув відомий нью-йоркський авангардний театр La MaMa, де тривалий час працювала засновниця Романа Соутус. Він у Нью-Йорку заснований у 1961 році.

 

Відіграв значну роль у кар’єрі багатьох відомих митців, серед яких Сем Шепард, Джулі Теймор, Даян Лейн, Гарві Фірштейн. З цим театром співпрацювали Роберт де Ніро, Аль Пачино, Денні ДеВіто та інші. До його складу також входить мистецький гурт «Яра», який створює театральні вистави на базі української поезії.


NASHi.etc стануть партнерами театру La MaMa в Україні. А його худож­ня керівниця, Міа Ю, входить до консультаційної групи, яка, зокрема, братиме участь у майбутніх навчальних воркшопах та інших подіях українського експериментального театру.

Перша вистава —
вже 18 листопада

У NASHi.etc творчі колективи поєднуватимуть різні жанри, дисципліни та підходи, аби створити для глядачів новий унікальний досвід. У столичному Будинку кіно 18 листопада відбудеться прем’єра першої вистави. «Кабаре на кордоні» об’єднає одразу п’ять творчих груп: театрально-музичний ансамбль Schmalgauzen, театр тіней «Тіньова», проєкт Andrii Barmalii x Yevheniia Vidishcheva, Dima Levytskyi та AMAENTES, створюючи унікальний кабаре-перформанс на тему перетину кордонів.


Окрім того, жива трансляція є невід’ємною частиною історії NASHi.etc, аби запропонувати глядачам з усього світу дивитися шоу в прямому ефірі. Перша вистава транслюватиметься наживо онлайн та у Нью-Йорку в театрі La MaMa.