Через звірячі обстріли рашистів з Донеччини та Херсонщини терміново евакуйовують дітей

25.10.2023
Через звірячі обстріли рашистів з Донеччини та Херсонщини терміново евакуйовують дітей

Координаційний штаб з питань обов’язкової евакуації одноголосно підтримав рішення Донецької ОВА про терміновий виїзд у безпечні місця приблизно 250 дітей з восьми населених пунктів Бахмутського та Покровського районів.

 

Наразі йдеться про мешканців Торецька, Щербинівки, Петрівки, Нелипівки, Північного, Очеретного, Катеринівки та Єлизаветівки.

 

«Усіх дітей у супроводі одного з батьків або ж законного представника буде вивезено до початку холодів, — повідомили в Мінреінтеграції. — Евакуйованих направляють у гуманітарний хаб. Там вони можуть перепочити, поїсти й отримати всебічну підтримку і допомогу. Далі їх прийме Житомирщина. Там вони безоплатно будуть забезпечені прихистком, соціальними виплатами, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою».
    

Покинути прифронтову зону, де восени вкрай загострилися бойові дії, чиновники та правоохоронці Донеччини просять місцевих жителів уже давно.

 

Втім навіть на початку жовтня на неокупованій частині регіону залишалося понад 40 тисяч неповнолітніх.

 

У середині місяця, після оголошення обов’язкової евакуації у Бахмутському та Краматорському районах, ситуація дещо змінилася.

 

За даними Нацполіції, у таких населених пунктах, як Залізне, Нью-Йорк, Північне, Ямпіль, Торське, Зарічне, Оріхуватка, Ніканорівка, Малинівка, Тихонівка, Васютинське та Рай-Олександрівка, сьогодні вже жодної дитини не лишилося.
    

Безпечну евакуацію сімей забезпечує поліція. Людей доправлятимуть до тихих місць на броньованих авто. Для маленьких пасажирів приготовані дитячі шоломи та бронежилети. Захисні комплекти розраховані на три вікові категорії.

 

«Батьки та опікуни повинні розуміти, що відповідальність за життя дітей лежить на них, — застеріг дорослих заступник голови Донецької ОВА Вадим Філашкін. — Залишатися у Торецьку чи на території громади означає наражати дітей на невиправданий ризик. Ми надаємо всі можливості для евакуації — ці можливості треба використати».
    

Небажання місцевих жителів покинути зону бойових дій часом нагадує хворобливу впертість. Навіть з Авдіївки, де сьогодні цілодобово триває справжнісіньке пекло, поки що не виїхало півтори тисячі містян. На що вони сподіваються — сказати важко...
    

Дуже небезпечно далі залишатися і на півдні, тому голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін теж терміново повідомив про примусову обов’язкову евакуацію 802 дітей із кількох десятків населених пунктів регіону.

 

«Ми вже ухвалили таке рішення, — сказав він у спеціальному зверненні. — Йдеться про 34 населені пункти, де найбільш непроста безпекова ситуація. Але не всі пого­джуються виїжджати. При цьому ворог щодня нещадно б’є по наших містах і селах. Десятки авіабомб летять щодоби по домівках, а поруч діти. Саме тому було прийнято рішення про обов’язкову евакуацію у примусовий спосіб».
    

За його словами, терміново свої домівки мають покинути жителі Дудчан, Качкарівки, Милового, Новокаїрів, Золотої Балки, Михайлівки, Осокорівки, Берислава, Зміївки, Новоберислава, Тягинки, Бургунки, Львового, Миколаївки, Одрадокам’янки, Ольгівки, Червоного Маяка, Веселого, Козацького, Антонівки, Комишанів, Садового, Приозерного.
    

Прокудін звернувся до батьків із закликом подумати про їхніх дітей. «Домівки легко відбудувати, а як повернути здоров’я? Як надолужити недоспані ночі? Як роки життя в постійному страху нагадають про себе в майбутньому? — переконував він. — Ваша дорога безкоштовна, за потреби буде надано житло. Що вас зупиняє? Бережіть дітей».
    

Про те, наскільки небезпечно залишатися у вказаних населених пунктах, свідчать події останніх днів.

 

«Російські окупанти лише протягом минулої доби випустили по Херсонській області рекордну кількість авіабомб», — повідомила глава об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк 22 жовтня в ефірі національного телемарафону. Для знищення регіону противник використовує тактичну авіацію.

 

«За цю добу було зафіксовано фактично рекордну кількість авіабомб — 36, — сказала вона. — У Херсонській області ворог випускав від двох до чотирьох боєприпасів на один населений пункт. Для села це дуже велика потужність, оскільки руйнується кілька домівок одночасно. Коли 500-кілограмовий еквівалент тротилу вривається у землю, залишаються багатометрові вирви».
    

Загалом з території Херсонщини за останні півтора місяця  було евакуйовано 450 дітей з родинами, але зараз, незважаючи на складну ситуацію, добровольців явно поменшало. Саме тому чиновники вирішили діяти радикально.

 

«Тих, хто залишилися, ми евакуюємо у примусовий спосіб, — пригрозив Олександр Прокудін. — Прошу людей підготуватися. Діти повинні бути у безпеці й навчатися далі. Батьки, які відмовляються виїхати, порушують їхні права на освіту. Ми будемо звертатися, щоб їх узагалі позбавляли батьківських прав».