На Харківщині хочуть будувати укриття за цінами, що в кілька разів перевищують магазинні

20.09.2023

Управління освіти, культури, молоді та спорту Дергачівської міськради має намір укласти угоду на ремонт покрівлі та підвалу в початковій школі №1. Вартість запланованих робіт — 5,72 мільйона гривень.

 

Цю новину можна було б назвати позитивною, якби не один суттєвий нюанс. За даними Харківського антикорупційного центру, ціни майже на всі будівельні матеріали (дані з системи Prozorro) щонайменше удвічі перевищують магазинні. Ба більше, управлінці готові були виділити на цей проєкт понад 7 мільйонів гривень, але підрядник, схоже, злякався апетиту підприємливих чиновників і зменшив кошторис на 2 мільйони.


Порахувати різницю запланованих і реальних цін досить легко. «Зокрема, на 1,22 мільйона гривень в управлінні планують придбати цементно-піщану суміш, — ідеться у повідомленні ХАЦ. — Вартість одного кілограма ЦПС оцінили в 10,73 гривні, що вдвічі дорожче за ціни в будівельних магазинах Харкова, де таку суміш продають по 5 гривень за кілограм. Тобто лише на цій позиції переплата може становити пів мільйона гривень. Утричі завищені ціни на шпаклівку Ceresit CT29. На сайті виробника ціна становить 14,36 гривень за кілограм. А в кошторисі на ремонт Дергачівського навчального закладу — 43,96».


За такою ж схемою тут планують закупити руберойд, суміш для склеювання, профнастил, облицювальну плитку. В результаті вартість ремонту автоматично зросла вдвічі. І це притому, що інфраструктуру Дергачів рашисти понищили з особливою жорстокістю, тому кошти вкрай необхідні на ремонт інших будівель.


Ще з більшим розмахом веде свої фінансові справи Наталинська сільська рада, яка уклала угоду з ТОВ «Житлобудпроєкт» на зведення укриття для місцевого ліцею. Вартість споруди — 59,12 мільйона гривень. Відкритих торгів у Prozorro для обрання підрядника депутати не проводили через брак часу. Просто надіслали запит кільком компаніям і діяли самостійно.


З цінами теж визначалися без точних підрахунків. «Вартість накопичувальних баків для гарячої води, зазначена в кошторисі, в 2,5 раза вища, ніж на сайті виробника, — повідомив ХАЦ. — Вартість одного метра попередньо ізольованої труби в кошторисі становить 4 тис. 831 грн, тоді як ціни в магазинах нижчі — на 1 тис. гривень за один метр.
Далі — більше. При ринковій вартості однієї секції огорожі «Рубіж» близько 600 гривень — у кошторисі визначили 2 тис. гривень за квадратний метр».


А ось на засобах зв’язку депутати взагалі вирішили не економити і замовили смартфон за 36 тисяч гривень. Точки доступу Wi-Fi теж вийшли «золоті» — по 10 тис. гривень за кожну. І це тоді, коли їхня магазинна вартість удвічі нижча. Найбільше ж у сільраді вирішили заробити на підсилювачі сигналу. За даними ХАЦ, виробник на власному сайті продає такий пристрій за 15 тис. 900 гривень, а в кошторисі вказано суму, у п’ять разів вищу.