Не просто назва: унікальний проєкт ДІМ допомагає відкривати юні таланти

23.08.2023
Не просто назва: унікальний проєкт ДІМ допомагає відкривати юні таланти

Дім — місце, де тебе зустрінуть рідні стіни. Дім — це комфорт, увага і підтримка. Дім — це велика затишна родина, з якою можна поділитися секретами й переживаннями.

 

Саме про це унікальний кроссекторальний проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія», організований ГО «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТВ» за фінансової підтримки Українського культурного фонду в межах грантової програми «Культура без бар’єрів».
    

Поєднуючи культурні та креативні індустрії, аудіовізуальне, аудіальне, візуальне мистецтво із соціальною та освітньої сферами, він став значним кроком до розвинутого безбар’єрного суспільства в Україні, рівних можливостей для дітей з різними формами інвалідності й підтримки дитячої творчості та досягнень інклюзивного мистецтва нашого суспільства.
    

Протягом чотирьох місяців до реалізації взаємопов’язаних інклюзивних культурно-мистецьких заходів доєдналися 120 дітей різних нозологічних форм захворювань віком від 6 до 17 років.

 

Серед них діти-переселенці та діти з територій, що постраждали внаслідок російської збройної агресії: з Києва, Василькова, Вишгорода, Гостомеля (Київщина), Каховки (Херсонщина), Донецька, Бахмута, Лимана та Білозерського (Донеччина), Сіверськодонецька, Старобільська та Ровеньок (Луганщина), Сімферополя, Харкова.
    

ДІМ — не просто назва проєкту, не збіг перших букв трьох слів: «Дитяча», «Інклюзивна», «Медіастудія», а справжнє відображення його місії. ДІМ рівних можливостей. ДІМ без бар’єрів. ДІМ дивовижних справ. ДІМ креативу та радості. ДІМ — здійснення дитячих мрій» — наголосила голова ГО «Веселка» й керівниця проєкту Діана Ібрагімова.

 

За її словами, у рамках проєкту створили 5 різноманітних культурних продуктів: ток-шоу, телепрограма, радіопередача, мультфільм, відеоблог, а також відеофільм про ДІМ.

 

Усі вони мають переклад українською жестовою мовою, який здійснили діти з порушеннями слуху — безпосередні учасниці Злата Іваненко та Єва Гоніна. Це додало проєкту додаткової унікальної значущості, а результати стали доступні глядацькій аудиторії з порушеннями слуху.
    

«Цей проєкт дозволив знайти та відкрити таланти кожної дитини, допомогти батькам вийти зі своїх хатинок та почати жити, радіти й бути просто щасливими», — наголосила директорка Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району міста Києва Марина Корява.
    

Урядова ексуповноважена з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова зазначила: «Немає нічого більш ефективного та продуктивного для розвитку дітей, їхнього самовдосконалення та впевненості в собі, ніж творчість і можливість активно долучитися до мистецтва. Те, що робить «Веселка ТВ», — це надзвичайно високий рівень і важлива для всього нашого суспільства діяльність».
    

Перша секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ, звертаючись до учасників проєкту, наголосила на важливості проєкту та нагадала, що вже упродовж 5 років НСЖУ із задоволенням підтримує ініціативи молодого покоління.
    

«Саме в часи широкомасштабної війни дуже важливо показувати нашу згуртованість, те, що для українців кожна людина важлива та має право розкрити свій талант. І наше завдання — створити ці умови. Це наша суперсила. Цей проєкт якраз і є одним із яскравих прикладів суперсили, що підтримує нас усіх», — додала вона.

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка