При храмі ПЦУ на Черкащині зорганізували дитячий хоровий колектив

23.08.2023
При храмі ПЦУ на Черкащині зорганізували дитячий хоровий колектив

Ротмістрівським дітям співати в хорі «Ангелики» дуже подобається. (Фото надане Наталією Кохась.)

Перший на Черкащині дитячий хор «Ангелики» огранізували ентузіасти у Ротмістрівській громаді. Діє він при місцевому Свято-Михайлівському храмі Православної церкви України.

 

Як розповідає «Україні молодій» педагог Наталія Кохась, ініціаторка створення дитячого хору, трохи більше року тому релігійна громада храму перейшла з підпорядкування московського патріархату до Православної церкви України. І тоді було задумано, що при церкві має бути дитячий хор, як це є в усьому цивілізованому світі.
    

«Зібралися наші ентузіасти — музичний керівник Олена Поліщук, завідувачка дитсадка Ольга Громова, вихователька Тамара Кривошея, директор школи Сергій Громовий, староста церкви Сергій Мошенський — і взялися організовувати співочих діток у цей хор», — пригадує пані Наталія.

 

Каже, що так почала втілюватися в життя її давня мрія, щоб при церкві були діти і щоб усе було облаштовано, як у недільній школі.
    

Тепер можна сказати, що той задум ротмістрівські ентузіасти успішно реалізували. І наразі голоси «Ангеликів» добре знають і в сусідніх селах: Куцівці, Ковалисі, Ташлику, Самгородку, Макіївці.

 

Адже дитячий хор співає не лише у Свято-Михайлівському храмі, а й в інших церквах на великі релігійні свята та на сільських заходах.
    

«Назву хору придумала Олена Поліщук, вона в нас — основний керівник та головна з музики, а я — відповідальна за ідеї, костюми, декорації», — говорить пані Наталія.
    

Нині в дитячому хорі «Ангелики» 16 діток, є й група малечі, яка поки що тільки навчається співати.
    

«У репертуарі хору — церковні пісні та вірші. Наш музичний керівник Олена Поліщук підбирає хороший репертуар. Якщо це день Божої матері, то пісні та вірші присвячені саме їй, якщо Різдво чи Великдень — то Ісусу Христу. Пісні світлі й легкі для сприйняття, дуже щемливі й урочисті, беруть за душу», — говорить Наталія Кохась.
    

Для кожного свята в «Ангеликів» уже є спеціальні костюми — на Різдво, на Миколая, є святкові синьо-жовті, костюми жайворонків, й ось недавно виготовили фірмові футболки.
    

Наталія Кохась пригадує, що було навіть так, що швачка Катерина Хаврел з Ротмістрівського центру надання соціальних послуг за дві доби пошила їх цілий комплект.

 

Взагалі «Ангелики» — часті гості в цьому центрі, яким керує Лідія Зайва і яка не раз підтримувала дітвору, приміром, особисто надавала тканини для костюмів. У свою чергу дитячий хор виступає для ветеранів з піснями та віршами.
    

За словами пані Наталії, нині щоп’ятниці діти приходять до Свято-Михайлівського храму на одну-півтори години, репетирують вірші, пісні, вистави. Переважно в хорі співають діти з Ротмістрівки, але є серед них і троє переселенців.

 

«Дві такі родини, Олени Веретеннікової та Наталії Разумей, придбали будинки в нашому селі й уже стали його жителями. Вони активні й допомагають нам, завжди приходять на репетиції, цікавляться справами дитячого хору, їздять на виступи», — каже Наталія Кохась.
    

Тепер в «Ангеликів» є навіть своє приміщення — настоятель Свято-Михайлівського храму отець Василь виділив їм кімнатку в капличці. «Ми її назвали «Світ­лиця».