Українські тенісисти готуються до старту на турнірі «Великого шолома» в США

09.08.2023

За три тижні до старту останнього в сезоні турніру «Великого шолома» — US Open — топтенісисти набирають форму на американській серії хардових турнірів.


Минулий тиждень собі до активу можуть занести Еліна Світоліна та Марта Костюк, котрі, виступаючи на змаганнях WTA 500 у Вашингтоні, дійшли до чвертьфіналу.

 

Еліні знову, як і на Ролан Гарросі та Вімблдоні, довелося грати проти представниць рб і рф Вікторії Азарєнко та Дар’ї Касаткіної. І з обома іспитами перша ракетка України, яка отримала спеціальне запрошення в основу турніру у Вашингтоні, впоралась на «відмінно».

 

Спочатку колишня третя ракетка планети вдруге за місяць обіграла Азарєнко, а потім узагалі не залишила жодних шансів Касаткіній — 6:2, 6:2. В особистих зустрічах проти росіянки Еліна тепер веде «всуху» — 8:0.


А от вийти до півфіналу першого хардового турніру Світоліній не вдалось. У рівній боротьбі з четвертою ракеткою світу Джессікою Пегулою сильнішою виявилась американка — 4:6, 6:3, 6:4. Вихід до вісімки найсильніших дозволив Еліні піднятись на одну позицію в рейтингу — тепер вона 26-та.


Непростою виявилась сітка і в Марти Костюк. У першому колі проти чемпіонки US Open-2019 Б’янки Андреєску 21-річній українці вдалось відіграти два матчболи і таки схилити шальку терезів на свою користь — 2:6, 6:3, 7:6.


«Це був, мабуть, один із найяскравіших для мене матчів на харді, враховуючи три відіграні матчболи. Я дуже вдячна глядачам за підтримку. Якщо чесно, то я не вірила в складні моменти, що виграю, просто намагалася грати кожен розіграш, врятувати цей матч, боротися і не опускати руки. Тому дякую глядачам, ви врятували мене», — не приховувала емоцій після важливої перемоги Марта.


У матчі за вихід до чвертьфіналу Костюк протистояла ще іменитіша суперниця — шоста ракетка планети, чинна чемпіонка Підсумкового турніру Каролін Гарсія з Франції. І Марті вдалося створити сенсацію — упевнена перемога у двох сетах 6:2, 6:3. Для українки, до речі, це найбільш рейтингова перемога в кар’єрі та другий тріумф у матчі з представницею топ-10.


«Після перемоги над Саккарі на Вімблдоні я відчула великий заряд упевненості, бо дуже довго полювала за цією перемогою над суперницею з першої десятки. І щойно я її здобула, це начебто дало мені цей заряд і віру в те, що я можу вигравати такі матчі. Сподіваюся, що так триватиме довгий час», — розповіла Марта.

 

Проте сил на чвертьфінал проти минулорічної чемпіонки турніру, росіянки Самсонової, вже не вистачило — 4:6, 2:6. Попри це, Костюк починає цей тиждень на рекордній для себе 32-й позиції у табелі про ранги.


Вдало зіграли у Вашингтоні і сестри Кіченок, які вперше з переможного турніру у Таллінні у жовтні минулого року зіграли разом у парі. Цього разу Людмила і Надія дійшли до півфіналу. За підсумками змагань Люда залишилась у рейтингу 16-ю, а от Надя піднялась одразу на 7 сходинок — тепер вона 56-та.