У Смілі за 12 мільйонів реконструюють бульвар Богдана Хмельницького: ще й вирубали там багаторічні дерева

02.08.2023
У Смілі за 12 мільйонів реконструюють бульвар Богдана Хмельницького: ще й вирубали там багаторічні дерева

Реконструкція бульвару Богдана Хмельницького у Смілі почалася зі знищення там багаторічних дерев.

Скандал у черкаському місті Сміла: поки голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець закликає громади не тринькати гроші, а підтримати військових на фронті, смілянська влада посеред війни вирішила реконструювати в місті бульвар Богдана Хмельницького за майже 12 мільйонів гривень і днями вирізала там багаторічні дерева.

«Це дійсно на часі? Ворог уже не біля воріт?»

Почалося все з того, що в район бульвару приїхали робітники з бензопилами і вирізали крислаті дерева, яким понад двадцять років, оголивши колись зелену зону. На високі пеньки, котрі стирчали опісля на бульварі, без сліз місцеві мешканці не могли дивитися.


Люди пробували зупинити бригаду з пилками, навіть поліцію викликали.


За словами смілянки Тетяни Гулі, яка вийшла до робітників із бензопилами й обурилася їхніми діями, вона почула розповідь про те, що вони зроблять благоустрій, «положать» плитку, посадять алею сакур, буде красиво й у містян «наступить щастя».


А поліції бригада показала якісь папери, і на цьому все й завершилося. Тож робітники безперешкодно позрізали всі дерева.


«Мабуть, це саме на часі — зачистити бульвар Богдана Хмельницького у Смілі від багаторічних зелених наса­джень», — обурюється і смілянин Андрій Миронович та оприлюднює фото того, як нині виглядає ця вулиця. Кажуть, уточнює він, буде красиво — плитка, лавочки, молоді саджанці.


«А тепер запитання: чи ви вірите, що про те, що насаджають (якщо насаджають), хтось піклуватиметься? Це дійсно на часі? Всі потреби нашої армії закриті? Ворог вже не біля воріт?» — емоційно наголошує пан Андрій. І додає: у когось іще виникають сумніви в доцільності й розумності дій нашої влади?


«Звертаюсь до тих, хто наробив це лихо, скажіть чесно хоч собі: ви скільки дерев у своєму житті посадили? Як ви живі дерева змогли знищити? Невже у виконавців рука так легко піднялася виконувати нерозумне розпорядження? Чому люди, що живуть поряд, дали зрізати дерева?» — обурюється й жителька Сміли Олена Федоренко. Так, веде вона далі, я за сакури, красу, квіти, лавки, ліхтарі, але там, де пустка, недогляд, а не знищити, не завершити, покинути й забути.


«Цим ви й запам’ятаєтеся смілянам. Бо як же та сакура, хоч яка б вона була гарна та квітуча, витіснить із пам’яті вашу безгосподарність? В Європі вас би «зелені» розірвали на шмаття», — не приховує емоцій пані Олена на адресу смілянської міської влади.


У Смілі також кажуть, що жителі мікрорайону Богдана самі ініціювали коштом громадського бюджету реконструювати бульвар Богдана Хмельницького. Але про знищення там зеленої зони не ­йшлося. Алея повинна була зеленіти й надалі, а не вкритися високими пеньками.

«Корені дерев заважали укладанню тротуарної плитки»

Після розголосу й масового обурення містян такими діями міської влади міський голова Сміли Сергій Ананко оприлюднив спеціальну заяву. Почав з того, що Смілянська територіальна громада системно спрямовує мільйони гривень на підтримку Сил оборони — на цей рік із бюджету Сміли на підтримку захисників передбачено 25 млн 486 тис. грн.


«Проте життя продовжується, і не слід забувати про благоустрій нашого міста. На вулиці Богдана Хмельницького розпочалась реконструкція бульвару. Це було передбачено ще у 2020 році одним із проєктів-переможців Громадського бюджету. Наразі ми удосконалили цей проєкт. Його вартість — 11 млн 651 тис. 915 грн», — зазначає Сергій Ананко. Він каже, що за ці кошти не лише зроблять сам бульвар, а й облаштують тротуари з обох боків від колишньої Смілянської міської лікарні імені Тараса Шевченка до стадіону «Локомотив».


«Проєктом передбачено видалення всіх дерев по бульвару, адже вони там ростуть хаотично і неоднорідно. Коренева система цих зелених наса­джень заважає повноцінному якісному облаштуванню території та укладанню тротуарної плитки. Згодом тут територія буде озеленена, будуть висаджені саджанці дерев сакури і цеанотуса у кількості 216 та 189 штук. Також для облаштування тротуару вздовж бульвару планують придбати 25 паркових лавок та урн для сміття», — розповідає міський голова Сміли.

Таким має бути бульвар у майбутньому.


Він каже, що роботи з реконструкції бульвару Богдана Хмельницького мають бути завершені до кінця цього року. Тож, уточнює, в майбутньому цей об’єкт має стати ще однією візитівкою міста над Тясмином, нарівні з набережною, міським парком, центральним пляжем та іншими зонами відпочинку в Смілі.


«Давайте об’єднуватись навколо хороших справ. Будемо працювати на користь нашої громади, України та всіх, хто її боронить. Адже наші захисники хочуть повернутися в чистий і охайний дім», — завершує свою заяву міський голова Сміли Сергій Ананко.

 

Також, уточнює він, всю вирізану деревину обліковують і, згідно з рішенням виконкому, гілки та дрова розвозять на безкоштовній основі всім соціально незахищеним смілянам, хто цього потребує, — і родинам військових, і малозабезпеченим громадянам. В управлінні ЖКГ є всі накладні, підтверджувальні документи.

«Вирубати тут дерева — це майже те ж саме, що вирубати каштани на Хрещатику в Києві»

У свою чергу народний депутат України Сергій Рудик, який був обраний смілянською громадою, зазначає, що смілянська влада знову «відзначилася».


«Не встиг стихнути скандал із продажем готелю в центрі Сміли по 40 доларів за квадратний метр — і тут черговий зашквар. Задля будівництва тротуарів по вулиці Богдана Хмельницького під ніж, за підрахунками активістів, пустили вже понад 70 дерев. І не якихось трухлявих, а цілком здорових, які росли тут десятиріччями і захищали смілян від спеки та автомобільної куряви», — обурюється нардеп.

 

За його словами, вирубати тут дерева — це майже те ж саме, що вирубати каштани на бульварі Шевченка в Черкасах чи на Хрещатику в Києві.


«Виправдовуючи свої дії, міський голова Сміли Сергій Ананко зауважує, що реконструкцію бульвару було передбачено одним із проєктів-переможців Громадського бюджету. Однак забуває сказати, що у ньому сміляни просили посадити дерева біля стадіону «Локомотив», облаштувати парк відпочинку навпроти місцевої церкви, відремонтувати пішохідні тротуари та висадити по вулиці дерева замість вирубаних. На це все автор проєкту просив не мало не багато — 120 тисяч гривень», — розповідає Сергій Рудик.

 

Однак, зауважує він, після багаторічного «удосконалення» вартість проєкту зросла вже до 11,6 млн грн, а нинішнім проєктом, як зазначає сам міський голова, «передбачено видалення всіх дерев по бульвару». Тобто, каже він, від початкового проєкту не залишилось майже нічого.


«Якщо навіть не зважати на сумнівну доцільність такої реконструкції у розпал війни чи на те, що в торгах на проведення робіт узяв участь всього один учасник із сумнівною репутацією, то вирубка такої кількості здорових дерев — це просто злочин проти громади», — наголошує народний депутат.


В усіх цивілізованих країнах, каже він, дерева користуються особливим захистом, який прописаний у багатьох законах та нормах. А зруб дерева без відповідних дозволів, які дуже важко отримати, загрожує величезними штрафами — від 25 до 50 тисяч євро. У нас же зрубати майже сотню здорових дерев, аби покласти плитку, — на жаль, і досі норма.


«Тож уже звернувся з офіційним запитом до Дер­жавної екологічної інспекції України з проханням невідкладно провести перевірку та притягнути винних до відповідальності», — говорить народний депутат Сергій Рудик.


«Не час сьогодні для фонтанів, гучних і коштовних святкувань, прикрашань вулиць, установлення вуличних екранів. Пам’ятаймо, що там, на передовій, наші захисники борються за всю країну. І наше завдання — їх максимально підтримувати та підсилювати», — додає голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.


І підсумовує: розберемось із ворогом — візьмемось за розбудову наших міст, селищ і сіл.