На Преображенській — ракетний «дощ»: руйнування російською зброєю Одеси засуджує весь цивілізований світ

26.07.2023
На Преображенській — ракетний «дощ»: руйнування російською зброєю Одеси засуджує весь цивілізований світ

Спасо-Преображенський собор в Одесі після російської атаки. (Фото Reuters із сайту espreso.tv.)

Упродовж тижня Одещину й Одесу рашисти в прямому сенсі тероризували ледь не щодня.

 

Щоночі інтенсивно атакувати росіяни почали після підриву нашими спецслужбами Кримського моста.

 

Мета російського агресора — не лише позбавити Україну можливості отримувати кошти від продажу збіжжя, що є колосальним джерелом поповнення бюджету.

 

Воєнним злочинцям хочеться знищити якомога більше культурних надбань українців. Одеса ж бо — перлина на березі моря, куди приїздила величезна кількість туристів.


Так, у ніч на 24 липня майже чотиригодинна атака дронами типу «Шахед-136» була спрямована на портову інфраструктуру Дунаю. Внаслідок влучань зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження інших видів вантажів. До лікарень Одеси було госпіталізовано 22 постраждалих, з них троє підлітків (12 та двоє — 17 років). Одна людина загинула.


У ніч на 23 липня одеська культурна спадщина сильно постраждала від чергової масованої атаки рашистів. В історичному центрі Одеси, який перебуває під захистом ЮНЕСКО­, пошкоджено 25 пам’яток архітектури. Росіяни навмисно спрямували свої ракети на історичний центр Одеси.


Влада зазначила, що серед пошкоджених — будівлі XIX-XX сторіч: будинки Чижевича, Папудової, Заблудовського, Гагаріна, Януша, Жданової, Рассель дель Турко, Маса, Ковалевського, Порро, Машевського, особняк Манук-Бея та інші. Постраждав Преображенський собор (УПЦ все ще московського патріархату ).


ЮНЕСКО засудила ракетну атаку росіян на історичний центр Одеси та найближчими днями направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

 

«Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю російську федерацію вжити значущі заходи для дотримання своїх зобов’язань за міжнародним правом, включно з Гаазькою конвенцією про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року і Конвенцією про охорону всесвітньої спадщини 1972 року», — заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.


Під час недільної служби Папа Франциск закликав молитися за мир в Україні, згадавши нічні ракетні удари рф по Одесі. «Не припиняймо молитися за мир, особливо за дорогу Україну, яка продовжує зазнавати смерті і руйнувань, що також, на жаль, сталося цієї ночі в Одесі», — сказав Папа.

 

Раніше свої реакції опублікували західні міністри закордонних справ і посли, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, а також президентка Молдови.


Варто зауважити, що не став засуджувати росію за один із нічних ударів по Одесі предстоятель церкви московського патріархату митрополит Онуфрій, хоча внаслідок удару постраждав підконтрольний УПЦ МП кафедральний Спасо-Преображенський собор.


«Закликаю всіх вас, дорогі мої, до терпіння і сугубої молитви. Смирімо свій гнів, не даючи йому перетворитися на сліпу ненависть. Не будемо забувати, що, яким би страшним не був цей вік, врешті-решт переможе Божественна Любов, яку не під силу знищити ні брехні, ні насиллю», — маніпулятивно у стилі «ні вашим ні нашим» зазначив предстоятель УПЦ московського патріархату.

 

Митрополит Онуфрій не згадує країну-агресорку, натомість виступає з таким твердженням: «Будь-хто, хто цілиться в небо, влучає врешті-решт у самого себе».


Намагається знищити Україну країна-терористка росія. Однак ми переможемо, бо на своїй землі!