«Антитіла», Сергій Михальчук та Ахтем Сеітаблаєв: представлено три документальні новели проєкту «Культура vs війна»

26.07.2023
«Антитіла», Сергій Михальчук та Ахтем Сеітаблаєв: представлено три документальні новели проєкту «Культура vs війна»

Презентували проєкт «Культура vs війна» фільмом про гурт «Антитіла». (Фото надане організаторами.)

Шість короткометражних фільмів-новел та один повнометражний — такий задум реалізації проєкту «Культура vs війна», який створюється у форматі документальних свідчень та оповідей, переживань та світоглядних міркувань людей, які є творцями, носіями та одночасно стали захисниками у Силах оборони української ідентичності та культури.

 

Перші три роботи вже створені й доступні для вільного перегляду — про гурт «Антитіла», кінооператора Сергія Михальчука і режисера та актора Ахтема Сеітаблаєва.


Проєкт ініціювали ще в травні минулого року з метою посилення підтримки України у світі у війні, яку веде рф. Його головною складовою є цикл документальних фільмів, у яких герої — українські музиканти, кінематографісти, письменники, фотографи та інші культурні діячі розповідають через власні історії про повномасштабний період війни.


Починаючи з середини червня, раз на 3-4 тижні відбуваються онлайн-прем’єри документальних фільмів циклу. Окрім названих митців, глядачі матимуть змогу подивитися кіносповіді про подружжя фотохудожників Влади і Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка та письменника Сергія Жадана.

 

До повнометражної стрічки, офлайн-прем’єру якої планують провести у вересні, також увійдуть: кінорежисер Михайло Іллєнко, актори Євген Нищук, Дмитро Лінартович та Олексій Тритенко, кінооператори Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов, інші.


Скажімо, серія «Культура vs війна. Сергій Михальчук» — це історія кінооператора, який у вирішальний для країни момент став на її захист. Однак його зброєю залишається і творчість. Загалом Сергій Михальчук зняв близько 40 кінокартин. Створював фільми: «Мамай», «Ілюзія страху», «Параджанов», «Поводир», «Дике поле», «Екс», «Довбуш» та інші. Чотири з повного списку, до речі, номінували на премію «Оскар».

 

«Образи, які надовго залишаться в пам’яті», – такими словами відзначив операторську роботу митця американський кінорежисер Даррен Аронофскі, який очолював журі 65-го Берлінського міжнародного кінофестивалю 2015 року.


«Крім автомата, в нас є ще камера. І ми можемо зробити так, що цю історію, цю війну запам’ятають», — каже Сергій Михальчук. В одному з інтерв’ю він згадує, що його не раз запрошували працювати в Голлівуді. Однак нині митець воює у лавах ЗСУ і документує криваву війну, яку розв’язала рф.


«Ця війна змінила мою свідомість. Багато жахливих кадрів є доказами для міжнародного трибуналу, — констатує військовослужбовець-митець. — Бачив, як росіяни розстрілювали цивільних людей, обстрілювали машини з дітьми. Іноді, в особливо важких ситуаціях, дивишся в об’єктив — і враження, ніби потрапив у кіно. Здається, що це неможливо, але, на жаль, усе це — реалії життя українського народу».


Так, іще 1 березня 2022 року війська рф обстріляли телевежу в Києві, внаслідок чого загинули п’ятеро людей. В момент обстрілу Сергій Михальчук проїжджав поблизу, тож зміг зафіксувати кадри перших хвилин після цього жахливого злочину.

 

І це лише один з епізодів російсько-української війни, який демонструє всім правду про весь біль, який переживають українці, відстоюючи свою свободу та цінності всього цивілізованого світу.

 

Фото Сергія евакуації з Ірпеня, знищеного найбільшого на планеті літака «Мрія», зруйнованих ракетами будинків, убитих цивільних людей облетіли весь світ, демонструючи звірячу жорстокість агресорів рф.


Проєкт створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, компанії «ВАВІЛОН» та приватного бізнесу. Режисер — Кадім Тарасов, оператор-постановник — Юрій Грузінов, продюсер — Андрій Різоль, виконавчий продюсер — Аліна Краснянська, менеджер проєкту від ЄС — Марко Ферраро, креативний продюсер — Святослав Різоль, оператори — Денис Дужник, Олег Руз, Юлія Большинська.