«Ми думаєм про вас...» На фасаді черкаської школи намалювали стінопис із поетом Василем Симоненком

26.07.2023
«Ми думаєм про вас...» На фасаді черкаської школи намалювали стінопис із поетом Василем Симоненком

Василь Симоненко на фасаді черкаської школи №33. (Фото Людмили НІКІТЕНКО.)

На стіні школи №33 у Черкасах з’явився стінопис поета Василя Симоненка.

 

Цей навчальний заклад носить його ім’я з червня 1994 року. Тож вирішено було вшанувати пам’ять про великого українця, увічнивши його портрет на фасаді.

 

Відтепер Василь Симоненко щоранку «зустрічатиме» учнів цієї школи перед уроками.


«Ми готували проєкт утеплення нашого навчального закладу ще торік, але через війну не змогли реалізувати. Виконуємо ці роботи нині. Стінопис Симоненка входить до цього проєкту», — розповідає «Україні молодій» директорка школи Оксана Коваленко.


У цьому освітньому закладі діє музей поета-шістдесятника Василя Симоненка. Талановитий уродженець Полтавщини свого часу, після закінчення факультету журналістики Київського університету, працював у черкаській газеті. Жив не так далеко від школи №33 — на вулиці Сєдова.


Наразі в холі цього навчального закладу можна побачити встановлену велику стелу з барельєфом Василя Симоненка та його відомими патріотичними цитатами.

 

Є в музеї Симоненка чимало його особистих речей: одяг поета, друкарська машинка, радіо. Це школі передала мама поета Ганна Федорівна. За свого життя вона нерідко приходила до школи №33.


Нагадаємо, наприклад, «Ми думаєм про вас» — це поезія Василя Симоненка 1958 року, яка є зверненням до нащадків, правнуків. Поетові належить вірш «Лебеді материнства» (1962), який завершується відомими словами: «Можна все на світі вибирати, сину, // Вибрати не можна тільки Батьківщину». Ще: «Ти знаєш, що ти — людина? // Ти знаєш про це чи ні? // Усмішка твоя — єдина. Мука твоя — єдина // Очі твої — одні».


Намалював мурал художник Ігор Новиков. Він у Черкасах ще створив стінопис із Кузьмою Скрябіним.