Коли емоції переважають розум: подяка «Україні молодій»

19.07.2023

З великим задоволенням прочитала в «Україні молодій» за 14 червня матеріал Лариси САЛІМОНОВИЧ «Брешуть — і оком не ведуть: як росія розповсюджувала фейки про підрив Каховської ГЕС».


Було цікаво дізнатися про Такера Карлсона — давнього транслятора рашистських наративів. Про сум’яття, що він вніс у висвітлення американськими ЗМІ трагедії на Каховській ГЕС та популяризації концепту «не все так однозначно».

 

До того ж думки історика Тімоті Снайдера, на мою думку, є дуже влучні: «подавати російські заяви поряд з українськими — несправедливо щодо українців».


Окрему увагу заслуговують кремлівські ботоферми та приклад зустрічі американського сенатора Ліндсі Грема із Володимиром Зеленським.

 

Після чого увесь інформаційний простір московії вибухнув через фразу Грема «смерть росіян — найбільш вдала в історії інвестиція», що була вирізана з контексту і склеєна з різних частин діалогу.


Наведені як приклади фейки про американську зброю, прямий конфлікт росії із НАТО та сотні «дез» про Валерія Залужного також вартують уваги кожного українця, як і гірка правда про найпопулярнішу соцмережу TikTok.

 

Емоції, що викликає ця платформа, останнім часом переважають розум у користувачів, а поняття логіки взагалі ігнорується. Тож і маніпулювати людьми тут як ніде легше, чим, відповідно, і користується росія.


Дякую улюбленій газеті за просвітництво.

Марина ФЕДОРЕНКО