Еліна Світоліна здолала цілу когорту титулованих тенісисток і вийшла до 1/4 Уїмблдону-2023

12.07.2023
Еліна Світоліна здолала цілу когорту титулованих тенісисток і вийшла до 1/4 Уїмблдону-2023

Як і на нещодавньому «Ролан Гарросі», на Уїмблдоні-2023 Еліна Світоліна також дісталася чвертьфінальної стадії. (Фото з сайта sport.ua)

Після повернення на корт Еліна Світоліна дуже швидко набрала спортивну форму і вже відзначилася знаковим для себе досягненням.

 

Потрапивши до «топ-вісімки» Уїмблдону-2023, найбільш титулована тенісистка України у своєму листі досягнень зробила відмітку про те, що на всіх чотирьох турнірах серії «Великого шолому» вона, як мінімум, по два рази діставалася чвертьфінальних стадій.


До 1/4 фіналу цьогорічного трав’яного «шолому» Еліні довелося йти шляхом несіяної учасниці. Відтак на кожному з етапів її суперницею була знана в тенісній спільноті особистість.

 

Так, опоненткою українки в стартовому поєдинку була п’ятиразова переможниця Уїмблдону Вінус Уїльямс із США.

 

У другому колі Світоліній протистояла експерша ракетка світу в парному розряді, тріумфаторка трьох турнірів з серії «Великого шолому» в парі, бельгійка Елізе Мертенс.

 

На третьому етапі кращій тенісистці України протистояла тріумфаторка «Аустреліен оупен»-2020, ексчетверта ракетка планети —  Софія Кенін із США.

 

А в четвертому колі Світоліна мала зустріч з колишньою лідеркою рейтингу WTA, дворазовою переможницею турнірів «Гранд слему» — білорускою Вікторією Азаренко.


Перегравши у неймовірно напруженому поєдинку представницю рб, Еліна заявила, що пережила другий після народження доньки найщасливіший момент у своєму житті.

 

«Я просто думала, що моя країна переживає важкі часи і вболіває за мене, а я граю тут, перед вами. Я знаю, наскільки для них важливий кожен момент, коли можна поділитися радістю. Сьогодні був один із матчів, коли потрібно пройти через усе. Не можу скаржитися, тому просто боролася за кожне очко, і врешті-решт, виграла матч», — зазначила Світоліна.


Вона вперше в кар’єрі переграла Азаренко. Для цього українці знадобилося три сети, 2 години 49 хвилин ігрового часу, затяжний тайбрейк у заключній партії та переможний «ейс», який поставив крапку в цьому, як вважають організатори турніру, епічному протистоянні.

 

«Еліна змогла дуже швидко повернутися в тур. Уже зараз вона грає на дуже високому рівні. Її матчі демонструють, що вона здатна грати проти топ-гравців і перемагати їх», — так прокоментувала гру української тенісистки Азаренко.


До слова, головний корт Уїмблдону, де проходив їхній поєдинок, Азаренко залишала під свист трибун. Англійській публіці не сподобалося, що після матчу білоруска, всупереч тенісним традиціям, не підійшла до суперниці до сітки. Мовляв, вона знала, що Світоліна не тиснутиме їй руку, тож і потреби слідувати тенісним канонам також немає.


Зрештою, коментувати цю ситуацію взялися представники Жіночої тенісної асоціації: «WTA хотіла б надати ясності щодо післяматчевих рукостискань. У зв’язку з ганебною війною, що триває, WTA поважає позицію українських спортсменів щодо відмови від традиції рукостискання з суперницями (з росії та білорусі) наприкінці матчу, оскільки це особисте рішення. У нас одні з найкращих у світі вболівальників, ми вдячні за їхню пристрасть і відданість, а також дякуємо їм за розуміння та повагу до спортсменів».  


А в матчі 1/4 фіналу на Світоліну чекала зустріч з першою тенісисткою планети – Ігою Свьонтек з Польщі. Поєдинок, який можна вважати важливим індикатором готовності Еліни вже зараз підкорювати найвищі тенісні вершини.

 

Зазначимо, що можливість зіграти в чвертьфіналі Уїмблдону мала й Леся Цуренко, проте за крок до цієї стадії наша співвітчизниця поступилася четвертій сіяній – Джесіці Пегулі із США. Утім і без того вихід Лесі до 1/8 фіналу - краще її кар’єрне досягнення на Уїмблдоні.